Matrix-ul va deveni realitate în secolul acesta! Creierele noastre vor fi conectate direct la calculatoare aflate în „cloud” – previzionează cercetătorii

  •  
  •  
  •  
  •  

Doriți să obțineți acces instantaneu la cunoașterea vastă și la puterea de calcul prin procesul gândirii? Puteți realiza acest lucru mai devreme decât credeți (şi nu doar în filmele SF). Oamenii de știință prevăd că o „interfață creier uman / cloud” va fi disponibilă în doar câteva decenii.

„Interfața creierului uman / cloud” (B/CI) va conecta neuronii și sinapsele din creier la rețele vaste de computere aflate în cloud, în timp real și va oferi unei persoane acces imediat la cunoașterea și inteligența artificială a lumii, pur și simplu gândindu-se la un anumit subiect sau punând o întrebare. Sună ca o tehnologie interesantă sau poate vă deranjează? Se pare că vom intra în Matrix, indiferent dacă ne place sau nu.

Creierul uman cuprinde un sistem remarcabil de stocare și prelucrare a informațiilor, posedând o eficiență extraordinară de calcul pe volum. Neocortexul nostru este partea cea mai nouă, mai inteligentă, „conștientă” a creierului, iar cercetătorii cred că îl putem folosi mai eficient dacă îl conectăm la un computer.

Conceptul B/CI a fost inițial propus de autorul futurist şi inventator Ray Kurzweil, care a sugerat că nanoroboţii neurali ar putea fi folosiţi pentru a conecta neocortexul creierului uman la un „neocortex sintetic” în cloud.

Aceste dispozitive ar putea naviga prin sistemul circulator uman, ar traversa bariera hemato-encefalică și s-ar putea poziționa între celulele creierului sau chiar în interiorul lor. Apoi, vor transmite wireless informații codificate către și de la o rețea de supercomputere aflate în cloud, pentru monitorizarea în timp real a creierului.

Oamenii de ştiinţă spun că tehnologiile B/CI care vor crea un „Internet al gândurilor” ar putea deveni o realitate înainte de sfârşitul secolului XXI.

Foto: goodfreephotos.com (Commons Creative – free)


  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner