O enigmă pe care n-o pot desluşi: nu observaţi şi voi o încetinire a progresului tehnologic în domeniul IT, în ultimii ani? Ce se întâmplă?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Fiind pasionat de lumea tehnologică (ca şi mulţi dintre cititorii acestui site), observ de cel puţin 20 de ani tendinţele din acest domeniu. Iar concluzia trasă poate fi de-a dreptul dură: în ultimii ani, observ în domeniul IT o încetinire a progresului tehnologic. Nu mai există acel entuziasm de inovare al firmelor din domeniul IT, aşa cum era în anii 1990 sau 2000. Oare de ce? Ce s-a întâmplat oare?

1) Pe la începutul anilor ’90, un şef de la Intel (dacă nu mă înşel) promitea că, odată la 18 luni, cel puţin se va dubla frecvenţa microprocesoarelor de calculator. Acest lucru a fost respectat, până la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000, când a început să se pună accent pe puterea de procesare, nu pe viteză.

Deşi cei doi mari producători de microprocesoare (AMD şi Intel) încearcă an de an să scoată microprocesoare cu un număr cât mai mare de nuclee (cores) şi procese (threads), totuşi în ultimii ani nu am observat o diferenţă foarte mare între diferite microprocesoare, din punct de vedere al performanţelor. Să dau un exemplu: pe unul din calculatoare, am şi acum un procesor foarte bun i7-4790k (lansat în 2014), care face faţă cu succes multor aplicaţii la care este supus. În 2019, mi-am ansamblat un alt calculator, cu procesor de top i9-9900kf (lansat în acelaşi an). Ei bine, credeţi-mă că nu observ diferenţe semnificative între cele două calculatoare, la aceleaşi aplicaţii (deşi au configuraţii aproximativ asemănătoare, cu excepţia microprocesorului). Fiind 5 ani între cele două procesoare, ar trebui ca cel de-al doilea calculator pur şi simplu „să zboare” faţă de primul, ceea ce nu prea văd. Unde e „marele progres”?

2) La telefoane, lipsa de progres tehnologic e şi mai evidentă. Faţă de 2010, când Samsung producea furori cu smartphone-urile lor de calitate şi pline de „minunăţii tehnologice”, în prezent observăm o tendinţă de egalizare a brandurilor. Cu ce e mult mai bun un Samsung S20 în ziua de azi cu un model „flagship” de la Huawei, Xiaomi sau alţi producători? Nu cu mare lucru. Nu toate fac cam acelaşi lucru?

În plus, marea problemă a producătorilor de telefoane în ziua de azi e următoarea: ei nu mai au ce mare lucru să mai inoveze, iar modelele oferite în fiecare an nu sunt decât modeste upgrade-uri ale precedentelor. Astfel, se observă o saturare a pieţii, în special datorită lipsei de inovaţii semnificative în domeniu – oamenii încep să fie mulţumiţi cu ceea ce au şi nu mai simt nevoia de ceva nou (poate doar descărcarea mai rapidă a acumulatorului telefoanelor, odată cu trecerea timpului şi ofertele făcute de companiilor de telecomunicaţii îi mai fac să cumpere).

3) Acelaşi progres scăzut al inovaţiilor tehnologice se observă şi în piaţa aparatelor foto şi camerelor video. Am să dau doar un exemplu: Sony a scos în 2016 un model foarte bun de aparat foto mirrorless – Sony A6500. Peste 3 ani, în 2019, anunţă un alt model (Sony A6600), pe care îl numeşte „flagship”, însă singura diferenţa majoră faţă de modelul precedent fiind doar o mai bună autofocalizare, restul fiind câteva diferenţe minore! Doar atât progres tehnologic în doar 3 ani? Se pare că da…

La aceleaşi concluzie am putea ajunge şi cu piaţa TV-urilor smart, precum şi a altor electronice.

Aşadar, ce se întâmplă cu inovaţia în domeniul IT? De ce nu se mai inovează într-un ritm alert, ca acum 10 ani sau 20 de ani? A ajuns omenirea la o limită tehnologică? Sau inovaţiile semnificative sunt încă ascunse publicului şi sunt utilizate în proiecte militare secrete sau de altă natură? Sincer, încă nu ştiu explicaţia reală…

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO