Un alt accident mortal al maşinilor autonome conduse de inteligenţa artificială… „Computerului malefic” îi place să ucidă oameni!?

  •  
  •  
  •  
  •  

O maşină autonomă Tesla, produsă de miliardarul Elon Musk, a făcut un accident mortal pe 24 iulie 2022, în statul american Utah. Autoturismul mergea pe o autostradă, când s-a ciocnit violent cu un motociclist, care şi-a pierdut viaţa în urma impactului. În momentul producerii accidentului, vehiculul electric circula cu sistemul de conducere autonomă, Autopilot, activat, care ar fi trebuit să prevină accidentele.

Accidentul a avut loc după ora 1 noaptea, când șoferul Tesla, care avea activat sistemul Autopilot, a intrat în partea din spate a motocicletei. Dar, vehiculul ar fi trebuit să frâneze automat pentru a evita coliziunea, lucru pe care nu l-a făcut, ceea ce pune la îndoială eficacitatea sistemelor computerizate de pe asemenea maşini.

Până în prezent s-au produs, doar în SUA, numai puţin de 48 de accidente cu maşini autonome, în care au murit 19 persoane. 39 dintre acestea au implicat mașinile Tesla, cu sistem autonom de conducere.

Într-un articol din 2018 – Accidentul mortal cu o maşină autonomă Uber: un alt semn al trezirii inteligenţei artificiale malefice „SkyNet”? – semnalam un accident de maşină al unei maşini autonome Uber şi lansam ipoteza că, prin aceste accidente, ar putea să se activeze încetul cu încetul inteligenţa artificială malefică Skynet, pentru a face distrugeri şi a omorî oameni, aşa cum am explicat într-un articol din ianuarie 2018 intitulat „În noaptea de Anul Nou, 1400 de maşini sunt distruse simultan într-un incendiu din Liverpool… S-a trezit “SkyNet”, o inteligenţă artificială malefică?”

Conform filmului SF “Terminator”, Skynet este o inteligență artificială ficțională, bazată pe o rețea de computere și sateliți, construită pentru a coordona întreaga apărare strategică a SUA şi a aliaților, înlocuind factorul de decizie uman. Incredibila viteză de calcul și rațiunea rece îl fac cu mult superior comandanților umani. Poate să ia decizii foarte rapid și să conducă operațiuni militare cu eficiență si viteză foarte ridicată. Sistemul de supercomputere dispune de procesoare cu rețea neuronală, care îi permit să gândească precum oamenii și să învețe în progresie geometrică. Viteză de procesare maximă: 60 de teraflopi. Skynet devine conștient de propria existență și încearcă să comunice cu creatorii umani, dar aceștia intră în panică și încearcă să îl scoată din funcțiune, ceea ce înseamnă moartea pentru acesta. Prin urmare, ajunge să considere întreaga umanitate (nu doar pe adversarii SUA) drept un pericol care trebuie înlăturat.

Făcând analogia, unii conspiraţionişti cred că un Skynet din viaţa actuală “s-a trezit” şi, folosindu-se de electronica din autoturisme, a declanşat primele incidente în lupta viitoare împotriva oamenilor…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu