Pare SF, dar e adevărat: cercetătorii de la Google au creat o Inteligenţă Artificială capabilă să evolueze de una singură, fără intervenţia umană

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Unul dintre cei mai mari jucători la nivel mondial în domeniul inteligenței artificiale este Google, prin divizia sa de înaltă tehnologie Brain. Oamenii de știință de la Google, care lucrează pentru proiectul lor, AutoML, susţin că noua lor Inteligenţă Artificială dezvoltă algoritmi care pot evolua singuri, fără implicare umană. Și mai uluitor este afirmația lor că pot apărea „mutații” în noile generații de algoritmi, care imită principiile evoluției darwiniene, și anume „supraviețuirea celui mai potrivit”.

Echipa a început cu una dintre cele mai de bază idei din Inteligenţa Artificială modernă: învățarea automată. Instrumentele de învățare automată ne permit să folosim algoritmi pentru a căuta prin baze de date și pentru a identifica rapid tiparele. Dar problema tradițională cu această metodă este elementul prejudecății umane.

Astfel, componentele proiectate de oameni sunt părtinitoare în căutarea rezultatelor, în favoarea algoritmilor proiectați de oameni, reducând posibil potențialul de inovare al Inteligenţei Artificiale. Inovația este limitată și prin faptul că ai mai puține opțiuni: nu poți descoperi ceea ce nu poți căuta.

Pentru a evita această problemă, echipa de la Google a dorit să dezvolte un sistem prin care Inteligenţa Artificială să poată crește de la sine. Echipa a folosit ecuații simple de matematică pentru a dezvolta algoritmi de învățare automată care creează 100 de „algoritmi-candidaţi”. Acești algoritmi-candidați concurează folosind instrumente de bază pentru învățare automată, cum ar fi testele de diferențiere a imaginii rețelei neuronale și algoritmii cu cele mai bune performanțe.

Sistemul poate elimina zeci de mii de algoritmi în fiecare secundă în căutarea unei soluții, respingând soluţiile cu „dead end”-uri (adică „îngropate”) și duplicatele. În decursul a mai multor generații, procesul creează o bibliotecă de algoritmi de înaltă performanță. Potrivit echipei Google, acești noi algoritmi au reprodus deja în câteva zile zeci de ani de cercetări umane în domeniul Inteligenţei Artificiale.

Poate cel mai uimitor lucru este dat de faptul că noul algoritm de Inteligenţă Artificială este capabil să elimine problema prejudecății umane, care este adesea introdusă în procesul implementării datelor. Astfel, AutoML poate, în esență, „descoperi automat” algoritmi necunoscuți și poate dezvolta noi programe de Inteligenţă Artificială, nedescoperite anterior, fără nicio intervenție umană, folosind doar concepte matematice de bază.

După cum s-a menționat anterior, oamenii de știință spun că programele de Inteligenţă Artificială se pot îmbunătăți în funcție de fiecare generație anterioară, producând un fel de „supraviețuire a celor mai potrivite”, care se aseamănă cu viziunea lui Darwin despre evoluția naturală a speciilor biologice.

Aşadar, Inteligenţa Artificială a viitorului va fi proiectată de alte mașini de Inteligenţă Artificială, fără intervenţia oamenilor.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): arxiv.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu