Rezultant şocant: Inteligenţa Artificială e capabilă să spună rasa fiecărui om doar dintr-o simplă radiografie! Cercetătorii habar n-au de ce…


Un nou studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință din Canada, SUA, Australia și Taiwan raportează că Inteligența Artificială folosită pentru a citi razele X și scanările CT (computer tomograf) poate prezice rasa unei persoane cu o acuratețe de 90%, pe când oamenii nu pot. Cercetătorii, inclusiv cei de la Massachusetts Institute of Technology și de la Harvard Medical School, nu au idee cum funcționează programul.

„Când studenții mei absolvenți mi-au arătat unele dintre rezultatele din această lucrare, am crezut de fapt că trebuie să fie o greșeală”, a spus Marzyeh Ghassemi, profesor asistent MIT de inginerie electrică și informatică și co-autor al lucrării. „Sincer, am crezut că studenții mei sunt nebuni.”

Studiul a început după ce oamenii de știință au observat că un program de Inteligență Artificială pentru examinarea razelor X toracice avea mai mare probabilitate să rateze semnele de boală la pacienții de culoare. „Ne-am întrebat, cum poate fi asta, dacă computerele nu pot spune rasa unei persoane?”, a spus alt co-autor al lucrării, profesor asociat la Harvard Medical School, Leo Anthony Celi.

Cercetătorii au învăţat programul de Inteligență Artificială, arătându-i un număr mare de imagini etichetate în funcție de rasă, ale diferitelor părți ale corpului, inclusiv piept, mână și coloana vertebrală – fără semne evidente caracteristice de rasă, cum ar fi culoarea pielii sau textura părului, și apoi seturi de imagini neetichetate. Programul a identificat rasa în imaginile nemarcate cu o acuratețe de peste 90% și putea diferenția pacienții de culoare de cei albi chiar și atunci când imaginile erau de la persoane de aceeași dimensiune, vârstă sau sex.

Descoperirea poate ajuta personalul medical în anumite moduri, dar creează o problemă, şi anume posibilitatea ca sistemele de diagnosticare bazate pe Inteligență Artificială să genereze în mod neintenționat rezultate părtinitoare rasiale, cum ar fi recomandarea automată a unui anumit tratament pentru pacienții de culoare, indiferent dacă este sau nu adecvat pentru persoana respectivă.

Ghassemi crede că răspunsul la mister este legat de melanină, unde razele X și scanerele CT detectează conținutul mai mare de melanină al pielii mai închise și încorporează aceste informații în imaginea digitală într-un fel care a trecut neobservat. Vor fi efectuate mai multe cercetări în acest sens – dar nu toată lumea este de acord cu ipoteza.

În loc să fie o dovadă a diferențelor înnăscute dintre rase, Alan Goodman, profesor de antropologie biologică la Hampshire College și co-autor al cărții „Rasism nu rasă”, sugerează că Inteligenţa Artificială detectează diferențele care rezultă din geografie. Osteoarheologii și geneticienii nu au găsit dovezi ale unor diferențe rasiale substanțiale în genomul uman, dar au găsit diferențe majore între oameni în funcție de locul în care au trăit strămoșii lor. Analizând izotopii precum oxigenul, stronțiul și sulful din oasele umane, cercetătorii pot afla unde s-a născut și a crescut o persoană. Ei pot găsi dovezi ale unor boli precum osteoartrita, traumatisme, infecții inclusiv lepra și sifilisul, sugerându-le detalii despre condițiile de viață și stilul de viață al persoanei.

Așadar, în timp ce Inteligenţa Artificială ar putea determina, pe baza unei radiografii, dacă strămoșii unei persoane au fost din Scandinavia, Africa sau Asia, Goodman spune că nu este vorba despre rasă, ci de variație geografică. Însă şi Goodman a recunoscut că nu este clar cum ar putea Inteligenţa Artificială să detecteze locația geografică dintr-o radiografie.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sarniathisweek.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock