Site de secrete, stiinta si metafizica

Celulita: mituri spulberate

3 23

celulitaÎncă din anii 1960, televiziunea, radioul şi presa scrisa ne spun fără încetare că celulita este un blestem permanent în viaţa oricărei persoane preocupate de propria înfăţişare. De fiecare dată, media ne-a oferit cel puţin două dintre cele patru mituri legate de celulita.

Primul mit este acela că celulita este nefirească şi, din acest motiv, trebuie înlăturată. Al doilea, spune că celulita este provocată de toxine şi/sau de o circulaţie proastă a sângelui şi/sau de canalele limfatice înfundate. Al treilea, susţine că, dacă slăbeşti suficient, celulita va dispărea pur şi simplu. Iar al patrulea, anunţă apariţia unui produs, revoluţionar, care duce la eliminarea celulitei.

Fiecare dintre noi are o anumită cantitate de grăsime, ca parte a greutăţii corporale – circa 15-25% pentru bărbaţi şi 20-33% pentru femei. Această grăsime este stocată în celule adipoase. Milioane de celule adipoase stau fericite una lângă alta, asemenea unei mări de mingi din unt. Grăsimea din corpul dumneavoastră, asemenea untului, nu are o structură cu densitate mare, de aceea, sunt necesare câteva benzi fibroase care să lege această mare de bule de grăsime, pentru a le ţine laolaltă. Uneori, această mare din mingi de grăsime este traversată în toate direcţiile de atât de multe benzi fibroase, încât marea lină se transformă în multe, multe lacuri neregulate. Termenul ştiinţific pentru aceste benzi fibroase este de „benzi fibroase hipodermice”.

Celulita reprezintă concentrări neregulate de grăsime, stocate în mici buzună-raşe. Stedman’ Medical Dictionary consideră celulita „termenul popular pentru depozitele de grăsime şi ţesut fibros care cauzează apariţia neregularităţiior la nivelul pielii.” Este întâlnită adesea în partea de jos a feselor, pe spatele coapselor şi al şoldurilor.
Celulita reprezintă o modalitate normală de depozitare a grăsimii superficiale. Nu are nimic de-a face cu vasele limfatice înfundate, cu toxinele sau cu proasta circulaţie sanguină. Este un lucru normal. Cele mai multe femei au celulita. Puteţi descoperi semne ale celulitei la circa 70-80% dintre femei – chiar dacă ele sunt foarte slabe.

Dat fiind faptul că majoritatea femeilor au celulita, ele devin o piaţă enormă -visul oricărui negustor. Iar cremele anticelulită pretind că pot transforma pielea poroasă şi moale (care arată precum coaja de portocală) în piele absolut fină (ca fundul unui bebeluş). Aceste creme conţin, aproape întotdeauna, cel puţin unul dintre următoarele ingrediente:  cafeina (substanţă cu proprietăţi diuretice), tretinoină, dimetil-aminoetanol (DMAE,  un antioxidant) sau  aminofilină.

European Journal of Dermatology a studiat 32 de produse anticelulită. Unele dintre acestea aveau până la 31 de ingrediente – majoritatea destul de diferite, cu excepţia celor „patru ingrediente miraculoase”. De fapt, în cele 32 de produse testate au fost folosite 263 de ingrediente! E ca şi cum producătorii ar fi făcut încercări la nimereală, adăugând, la voia întâmplării, ingrediente netestate. Un ingredient întâlnit în mod constant a fost parfumul, în diferite variante. Cam un sfert din aceste produse pot provoca o reacţie alergică, astfel încât efectele secundare sunt un risc sigur (deşi relativ mic).

Dermatologii sunt de acord asupra unui singur lucru legat de cremele anticelulită – nu vor face celulita să dispară.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie