Au rămas şocaţi: cercetătorii au descoperit o nouă formă de comunicare wireless în creierul nostru!


Este destul de absurd că putem trimite roboți către alte planete, dar creierul nostru rămâne încă unul dintre marile mistere ale omenirii. De aceea, oamenii de știință găsesc încă aspecte surprinzătoare și misterioase despre modul în care funcționează și comunică creierul uman. Iar recent, cercetătorii au descoperit o modalitate surprinzătoare prin care regiunile creierului comunică între ele fără a se atinge.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Fiziologie al Universității Case Western, noua formă misterioasă de comunicare se datorează cuplării electrice. Dacă ați folosit vreodată un încărcător wireless pentru telefonul dvs., cam așa funcţionează. Creierul nostru creează câmpuri electrice denumite „unde ale creierului”, care pot fi măsurate și înregistrate, dar până acum s-a crezut că ele sunt prea slabe pentru a avea vreun efect.

Noua cercetare însă a constatat că undele creierului pot excita sau „porni” alte celule ale creierului, generând apoi un câmp electric propriu. Aceasta transformă unda creierului într-una care se autopropagă. Cercetătorii au descoperit acest lucru după ce au observat o undă a creierului care a sărit peste o tăietură făcută în țesutul cerebral. Acest lucru a fost demonstrat de mai multe ori, undele creierului sărind peste un obstacol în care nu există țesut cerebral.

Cercetătorii au rămas uimiți când au observat fenomenul, aceasta fiind o descoperire la care nimeni nu se aștepta. Potrivit cercetătorului principal, Dominique Durand „a fost un moment uimitor  pentru noi. Știam de aceste unde de mai mult timp, dar nimeni nu știe care este funcția lor și nimeni nu credea că ele ar putea să se propage în mod spontan”.

Dacă vă gândiți că aceasta este dovada conceptului de telepatie, sigur, sună tentant, dar ştiinţific e prea devreme pentru a se afirma aşa ceva.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): physoc.onlinelibrary.wiley.com
Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)