Nu reutilizaţi niciodată sticlele de plastic de unică folosinţă! Ce pericol ne paşte?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Cumpăraţi apă, îmbuteliată într-o sticlă de plastic. După ce o terminaţi de băut, nu o aruncaţi, şi o mai reumpleţi de câteva ori. Dacă faceţi acest lucru, am o veste proastă pentru voi: multiple studii arată că reumplerea sticlelor de unică folosință este un risc pentru sănătate.

În 2014, a circulat prin e-mail un mit care spunea că sticlele de plastic conțin DEHA, iar această substanţă chimică este potențial cancerigenă. Adevărul este că sticlele și recipientele alimentare din plastic sunt fabricate din polietilen tereftalat (PET), care nu conține DEHA. Şi chiar dacă ar conţine, DEHA nu este considerat a fi cancerigen. Potrivit autorităţilor americane, PET-ul a fost testat minuțios pentru a se asigura că nimic din conţinutul său nu dăunează oamenilor.

Deci, dacă substanțele chimice din plastic nu pot face rău, atunci de ce ar trebui să ne îngrijorăm în reutilizarea sticlelor de plastic de unică folosință? De bacterii. Dacă este lăsată nespălată, orice sticlă de apă poate adăposti microbi. Un studiu din 2002 publicat în revista „Canadian Journal of Public Health” a descoperit că 65% dintre sticlele de apă ale studenților conțineau niveluri de bacterii care depășeau limitele de sănătate. De ce? Sticlele reutilizabile sunt concepute pentru a fi umplute în mod repetate, pe când sticlele de unică folosință tind să se descompună, și asta lasă loc bacteriilor pentru a se înmulţi.

E adevărat că există şi sticle de plastic reutilizabile, însă acestea conţin o substanță chimică numită Bisfenol A (BPA). Această substanţă din sticlele de plastic reutilizabile este considerată a fi un perturbator endocrin, un produs chimic care interferează cu modul în care hormonii se comportă în trupul uman. Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului şi-a exprimat o îngrijorare cu privire la efectele BPA-ului asupra creierului, dar şi asupra prostatei la sugari și copii. Este nevoie de mai multe cercetări, dar, deocamdată, poate fi o idee bună să evităm folosirea sticlelor de plastic reutilizabile.

Deci, ce ar trebui să facem? Să evităm sticlele din plastic și să alegem un alt material. Sticlele de apă din sticlă sunt ideale: sunt suficient de rezistente pentru a rezista zgârieturilor și fisurilor – și, prin urmare, rezistă la creșterea bacteriilor – și pot fi spălate foarte uşor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO