Orgoni Crystal

 

Din misterele creierului: cum de unii oameni pot trăi normal fără jumătate din creier!?

225

blankCreierul pare la prima vedere perfect simetric, format din emisferele stângă și dreaptă, identice între ele. Printr-o ciudățenie, probabil nu gratuită, a naturii, emisfera stângă servește partea dreaptă a corpului și invers. Până și ochiul drept trimite nervii în emisfera stângă, iar ochiul stâng în emisfera dreaptă. Cele două emisfere se dublează întrucâtva una pe cealaltă; ceea ce există înscris într-una se regăsește „de rezervă” și în cealaltă.

Emisferele sunt legate între ele printr-o punte îngustă și fragilă – corpul calos. Dacă acesta este distrus dintr-un motiv sau altul, omul va dispune de două creiere aproape complet independente. Situația este relativ frecventă și bine studiată.

Există totuşi situații în care omul rămâne doar cu o singură emisferă. Louis Pasteur a avut una dintre emisfere aproape complet distrusă de o hemoragie, accident după care a mai creat lucrări dintre cele mai valoroase. Agenția China Nouă relata în 1981 despre un tânăr de 31 ani din provincia Yunnan, căruia cu 15 ani în urmă i-a fost amputată toată emisfera dreaptă a creierului. Tânărul era apt să efectueze munci ușoare și să întrețină raporturi normale cu cei din jurul său.

Bineînțeles, nu toate accidentele cerebrale sunt la fel de fericite; lezarea emisferei stângi va duce de regulă la pierderea capacității de a vorbi și a înțelege vorbirea; există de asemenea puncte de mărimea unei gămălii de ac a căror distrugere duce la dereglări care pot fi fatale.

Foto: flickr.com (Commons Creative – free)