Toate ființele vii, inclusiv oamenii, emit în mod constant o strălucire fantomatică – și aceasta pare să dispară aproape imediat ce murim. Monitorizarea acestui semnal ar putea într-o zi să ajute la urmărirea sănătății pădurilor sau chiar la detectarea bolilor la oameni. Existența acestei străluciri abia perceptibile a fost controversată, dar se crede că este rezultatul unui proces numit emisie de fotoni ultraslabă.
Mitocondriile și alte mecanisme producătoare de energie din celulele noastre implică molecule care câștigă și pierd energie, emițând la rândul lor echivalentul a câțiva fotoni pe secundă pe centimetru pătrat de țesut cutanat. Cu toate acestea, acești „biofotoni” sunt extrem de dificil de detectat și de separat de alte procese biologice sau surse de lumină, cum ar fi radiația produsă de orice obiect care emană căldură.
Dan Oblak, de la Universitatea din Calgary (Canada), și colegii săi au izolat ce se întâmplă cu acești biofotoni atunci când un animal moare, surprizând în imagini emisia de fotoni ultraslabi la nivelul unui șoarece, înainte și după moartea sa. „Faptul că emisia de fotoni ultraslabi este un lucru real este incontestabil în acest moment”, spune Oblak. „Acest lucru arată cu adevărat că nu este vorba doar de o imperfecțiune sau de o cauză a altor procese biologice. Este ceva ce provine de la toate ființele vii.”
Oblak și echipa sa au folosit camere digitale care puteau detecta fotoni individuali pentru a produce două imagini cu expunere de o oră a patru șoareci, înainte și după moarte. Animalele au fost ținute la aceeași temperatură pentru a exclude căldura ca şi factor și într-o cutie întunecată pentru a evita poluarea luminoasă. Cercetătorii au descoperit că emisia de biofotoni a scăzut semnificativ după moarte la nivelul întregului șoarece.
„Nu este surprinzător faptul că biofotonii încetează să mai fie emiși atunci când mori, deoarece sunt un produs secundar al proceselor metabolice celulare care încetează după moarte”, a spus Alasdair Mackenzie, cercetător din Marea Britanie, iar cercetările anterioare au demonstrat acest lucru pentru celule individuale și părți mai mici ale corpului.
Michal Cifra de la Academia Cehă de Științe din Praga spune că absența biofotonilor după moarte se datorează în principal lipsei fluxului sanguin în organism, deoarece sângele bogat în oxigen este unul dintre factorii cheie ai metabolismului, care produce biofotoni. Dacă sângele ar fi fost menținut în circulație artificială, atunci ar fi observat în continuare aceeași emisie de biofotoni.
