Oamenii au între 9 şi 21 simţuri! E greşit să spunem că avem doar 5 simţuri (auz, văz, miros, gust şi atingere)…


Ați auzit vreodată expresia că cineva are cel de-al șaselea simț? Pentru că noi suntem învățați că am avea doar 5 simțuri. De fapt, potrivit oamenilor de știință, oamenii pot avea între 9 și 21 de simțuri în total!

Ideea că oamenii au doar 5 simțuri este doar un mit. Aristotel (384 î.Hr. – 322 î.Hr.), filozoful și om de știință antic grec, este creditat cu clasificarea tradițională a celor cinci organe de simț: vederea, mirosul, gustul, atingerea și auzul. Aristotel a greșit, dar mitul celor cinci simțuri încă persistă în zilele noastre, şi asta pentru că avem mai mult de 5 simţuri.

În prezent, nu există o definiție concretă a ceea ce constituie un „simţ”, dar conform opiniilor mai multor cercetători, un „simţ” este un sentiment sau o percepție produsă prin organele tactile, gustative etc., sau care rezultă dintr-o anumită condiție a unei părți a corpului. Pentru ca noi să avem un simţ, trebuie să existe un senzor. Fiecare senzor este adaptat la o senzație specifică. De exemplu, în ochii dvs. există senzori care pot detecta lumina.

Cele cinci simțuri menționate de Aristotel sunt ceea ce noi numim simțuri tradiționale, dar există și simțuri suplimentare cum ar fi:
* Echilibriocepția: Este pur și simplu cunoscut ca simțul echilibrului. Acesta ajută la prevenirea căderii oamenilor și a animalelor atunci când sunt în picioare sau în mișcare.
* Propriocepția: Aceasta este percepția corpului în spațiu sau poziția corpului. Chiar dacă o persoană este legată la ochi, ea știe prin propriocepție dacă un braț este deasupra capului.
* Termocepția: este simțul căldurii. Receptoarele celulare sensibile (termoreceptorii) permit detectarea temperaturilor pozitive şi negative. Înseamnă că știm ce obiect este fierbinte fără să-l atingă.
* Nocicepția: este capacitatea de a simți durerea.
* Magnetocepția: este capacitatea de a detecta câmpurile magnetice. Spre deosebire de păsări, oamenii nu au un puternic sentiment de magnetocepție, dar avem încă o anumită orientare în momentul detectării câmpului magnetic al Pământului.
* Chimiorecepţia: în corpul nostru avem chimoreceptori care ne ajută să detectăm substanțele chimice din mediul înconjurător.
* Familiaritatea: face parte din memoria noastră de recunoaștere. Un sentiment puternic de familiaritate poate să apară fără nicio amintire, de exemplu în cazul unui deja vu.
* Foamea și setea sunt și ele simțuri.
* Sentimentul timpului – poate fi şi el un simţ, cercetătorii descoperind că oamenii au un simț uimitor al timpului, în special atunci când sunt mai tineri.

Alte simțuri ar mai fi: presiunea, mâncărimea și tensiunea musculară.

Mulți oameni ar spune, de asemenea, că şi intuiția este, de asemenea, un simţ, dar încă nu există suficiente dovezi concludente care să o adauge la lista noastră de simțuri. Totuși, din ce în ce mai mulți oameni de știință devin convinși că unii oameni sunt capabili să dobândească cunoștințe fără dovezi sau rațiuni conștiente.

Aşadar, nu se ştie numărul exact de simţuri, dar cu siguranță oamenii au mai mult de cinci simțuri.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO