Misterioasa „strălucire de înger” din timpul unei bătălii a războiului civil american


Termenul „strălucire de înger” se referă la un fenomen unic care a avut loc în timpul războiului civil american. Mii de soldaţi răniţi au văzut o strălucire radiind din rănile lor, ajutând la vindecarea lor. În ciuda situației bizare, ar putea exista o explicație ştiinţifică pentru acest fenomen.

Cea mai sângeroasă bătălie a Războiului Civil American, Bătălia de la Shiloh (1862), a constat într-un atac surpriză al Confederaților împotriva Unioniştilor, pentru a-i împinge înapoi și departe de râul Tennessee. Dezorganizarea trupelor a transformat însă acea zonă într-un carnagiu care s-a încheiat cu o victorie a Unioniştilor și cu un număr mare de victime: 3.000 de soldați morți și peste 16.000 de răniți. Medicii din ambele părți nu au putut să-i trateze pe nimeni, iar cel mai rău lucru era că asistența medicală dura şi două zile pentru a ajunge acolo.

Și deodată, în mijlocul unei nopți reci, întunecate și ploioase, unii soldați au văzut că rănile lor generau o strălucire slabă de culoare albastră-verzuie, pe care ei nu o mai văzuseră niciodată. Cei care și-au văzut rănile strălucind au avut o rată de supraviețuire mai mare, s-au vindecat mai repede, iar rănile lor au lăsat mai puține cicatrici când au fost evacuați în final.

Misterul a rămas nerezolvat până în 2001, când un elev de liceu în vârstă de 17 ani, pe nume Bill Martin, și prietenul său de 18 ani, John Curtis, au efectuat cercetări pentru proiectul lor științific și au susținut că fenomenul de „strălucire de înger” ar putea fi cauzat de o bacterie numită Photorhabdus luminescens. Aceste bacterii strălucesc în întuneric și nu pot supraviețui decât în ​​condiții reci și umede. Bătălia de la Shiloh a avut loc la începutul lunii aprilie 1862, când temperaturile erau scăzute și terenul era ploios. Soldații răniți au fost expuși la intemperii și au cedat hipotermiei. Acest lucru ar crea un mediu ideal pentru ca P. luminescens să se impună și să omoare bacteriile periculoase, evitând astfel infecțiile. Aceste bacterii au murit mai târziu în spital, la temperaturi mai calde, lăsând rana curată.

O infecție bacteriană într-o rană deschisă ar duce frecvent la moarte. Cu toate acestea, în acest caz, bacteria adecvată la momentul potrivit a fost esențială în salvarea de vieți. Deci, luptătorii de la Shiloh ar fi trebuit să fie recunoscători aceste bacterii. Cine şi-ar fi închipuit că îngerii au venit în dimensiuni minuscule atunci?


Lasă un comentariu