Ne putem închide ochii și gura… Dar, de ce nu putem închide şi urechile?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Corpul uman a suferit o lungă evoluție până la felul în care este astăzi. Pleoapele ne protejează ochii și, dacă închidem gura, împiedicăm intrarea altor lucruri. Urechile noastre, pe de altă parte, rămân deschise. Nu se pot închide ca urechile focilor, rinocerilor și vidrelor, de exemplu. De ce? Nu ar fi frumos să ne putem închide urechile, de exemplu, când suntem sub apă sau când suntem înconjurați de mult zgomot?

Răspunsul este acela că a trecut foarte mult timp de când am început dezvoltarea noastră în apă. În urmă cu aproximativ 380 de milioane de ani, strămoșii noștri au încetat să mai fie pești și au ajuns la țărm. Prin urmare, nu a fost nevoie să ne putem închide urechile ca focile și alte animale de apă.

Nu-i așa că este puțin stupid că nu ne putem totuşi închide urechile? Ca de exemplu să ne protejăm împotriva murdăriei și prafului? Şi totuşi, noi nu ne putem închide urechile. Dar știaţi că noi avem un fel de capac în interiorul urechii? Acest „capac”, sau mai degrabă membrana timpanică, numită și timpan, împiedică pătrunderea apei, a insectelor și a prafului. Timpanul este super subțire, așa că sunetul încă mai trece, Slavă Domnului!

Urechile deschise cu o membrană subțire înseamnă că putem auzi întotdeauna. Și asta ar fi putut însemna diferența dintre viață și moarte pentru noi, oamenii. De exemplu, am putea auzi prădători periculoși și să ne ascundem la timp. Am supraviețuit și apoi am putut să avem copii și să transmitem generației următoare capacitatea de a auzi bine.

Auzul nostru se înrăutățește cu cât îmbătrânim. Dar, oare ar fi fost mai bine dacă ne-am putea închide urechile? Da, urechile noastre se uzează în timp. Și asta se întâmplă și mai mult în zilele noastre. Mulți oameni ascultă multă muzică, cu volumul la maxim, și îşi încordează urechile. Generațiile dinaintea noastră nu au avut căști în care să asculte muzică dată tare, ceea ce înseamnă că acest lucru nu a afectat evoluția umană.

Pe de altă parte, focile își pot închide urechile. Focile nu au urechi exterioare ca noi (care atârnă); în schimb au o clapă care le permite să-și închidă urechile. De ce? Focile petrec mult timp sub apă şi, de aceea, trebuie să-şi poată închide urechile.

Auzul uman funcționează adesea bine, chiar și atunci când este expus la zgomote puternice. Pentru cocoși, este o altă poveste. Ei cântă atât de tare, încât nivelul sonor este la fel ca atunci ca şi cum am fi la doar 15 metri distanţă de un avion care decolează. Cercetătorii belgieni chiar s-au întrebat cum pot cânta cocoșii atât de tare fără să-şi piardă auzul. Ei au verificat dacă aceşti cocoși își protejează urechile în vreun fel. Ei bine… chiar o fac! Când cocoșul își deschide complet ciocul pentru a cânta, părți ale canalului urechii se închid și pielea subțire acoperă jumătate din timpan.

Deci, urechile noastre umane nu au evoluat pentru a se închide. Și acest lucru nu se va schimba prea curând…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO