Acum 200 de ani, doctorul era obligat să-şi trateze pacienţii chiar din banii lui!


doctor vechiAcum 200 de ani, în Moldova, doctorii semnau un fel de contract cu autorităţile statale de atunci, prin care se angajau să-şi trateze pacienţii bolnavi pe gratis, sau chiar din buzunarul propriu al doctorului. De asemenea, doctorii rămâneau la latitudinea pacienţilor recompensa pe care o primeau pentru serviciul prestat. Să citim împreună un contract între autorităţile statului de atunci şi doctorul Stavri Moscu (contract semnat la data de 6 iulie 1810):

,,Eu subsemnatul consimt să fiu medicul oraşului Iaşi şi mă oblig să vin în toate casele, unde sunt bolnavi în diferite stări, la cerere ziua şi noaptea, fără nicio vorbă. În orice timp şi la orice bolnav, la cerere, va trebui să plec şi cu orice chip să mă străduiese pentru uşurarea bolnavului şi după posibilitatea mea, pentru restabilirea sănătăţii lui şi pentru aceasta nu trebuie să cer de la bolnav nicio plată, ci să mă mulţumesc cu ceea ce vor binevoi sa mă răsplătească suferinzii pentru acest serviciu, dar faţă de cei care nu vor fi în stare să mă răsplătească, dimpotrivă mă oblig să-i cercetez, cheltuind chiar în folosul bolnavului.

Dacă se va întâmpla să se îmbolnăvească un boier în satul său, mă oblig să plec acolo cu ştiinţa tutorilor medicali şi după sosire, să pun toată puterea pentru restabilirea sănătăţii bolnavului. În caz că nu vor fi mulţumiţi de serviciul meu în oraş şi voi intenţiona să părăsesc serviciul, atunci va trebui să dau de ştire cu şase luni înainte domnilor tutori medicali, pentru ca ei, în timp, să poată căuta alt medic, precum, şi dacă Agenţia medicală va fi nemulţumită de mine, va trebui tot în acest chip să mă înştiinţeze cu, şase luni înainte.

Stavri Moscu doctor”.

Din câte văd eu, parcă acum 200 de ani, era mai multă grijă faţă de săraci şi de cei nevoiaşi. Se pare că am involuat…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock