Insula Poveglia, împărăţia răului sau cum bântuie fantomele ciumaţilor

  •  
  •  
  •  
  •  

PovegliaPoveglia este o mică insulă care se află în apropierea lagunei Veneţiei. În contrast cu frumuseţile din jur, insula este asemenea unei răni purulente. Şi de ce spunem asta? Atunci când a izbucnit marea epidemie de ciumă din Europa (la mijlocul secolului al XIV-lea), numărul de morţi din Veneţia era atât de mare, încât oraşul italian nu mai putea suporta atâtea cadavre. Trebuia făcut ceva; aşa că autorităţile locale au hotărât ca toate cadavrele să fie mutate pe insula Poveglia. Acolo ele erau puse în mari gropi şi arse. Dar, nu numai cei morţi erau aduşi pe insulă, ci şi cei vii care prezentau primele simptome de îmbolnăvire cu ciumă. Oameni muribunzi erau târâţi din casele lor şi aduşi pe insulă, unde erau lăsaţi să moară în agonie, alături de cadavre. Se presupune că, de-a lungul anilor, peste 160.000 de cadavre şi muribunzi au fost aduşi pe insula Poveglia.

Solul insulei s-a „infectat” cu rămăşiţele acestor cadavre, formând un strat de cenuşă. Partea superioară a cenuşei s-a uscat la soare, şi a format un nisip fin, care poate fi aspirat în plămâni, atunci când vântul bate.

În anul 1922, a fost construit un spital de psihiatrie pe insulă. O clădire impunătoare, cu un turn minunat. Pacienţii internaţi în acest spital au raportat prezenţa a nenumărate fantome în spital, în pereţi auzindu-se şoapte ale victimelor ciumei. Însă nu s-au acordat prea multă atenţie acestor mărturii, întrucât pacienţii internaţi aici erau deja nebuni…

Spitalul era condus de un doctor care era mai mult decât ambiţios. El a decis să afle cauza nebuniei pacienţilor săi, folosind nişte metode proprii, destul de crude. El a hotărât să efectueze lobotomii (adică tăierea unor conexiuni din interiorul creierului) folosindu-se doar de…un ciocan şi o daltă. Apoi, pacienţii erau duşi în turn, pentru a se vedea cum se comportă în continuare.

După o anumită perioadă de timp, doctorul însuşi a început să vadă fantome prin spital. Se spune că aceste fantome l-au dus până în vârful turnului, de unde doctorul s-a aruncat. În mod miraculos, doctorul n-a murit imediat. Conform unei asistente medicale, în timp ce doctorul se afla în agonie, o ceaţă misterioasă l-a învăluit, i-a intrat în trup şi l-a sufocat până la moarte.

De atunci, spitalul a fost închis, iar insula este nelocuită, căci a fost închisă prezenţei turiştilor. Puţinii oameni care au fost în zilele noastre pe insulă s-au jurat că nu se vor mai întoarce acolo niciodată. Şi asta pentru că pe insulă se aud ţipete şi suspine absolut înfiorătoare. Pentru că pe insulă domneşte cu adevărat împărăţia răului.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu