Vă vine să credeţi sau nu, dar pandemii de coronavirus au existat în lume şi în urmă cu 20.000 de ani!


Sursa (traducerea si adaptarea proprie): pixabay.com

Noi cercetări au arătat că actuala pandemie de coronavirus nu este nicidecum prima care a lovit omenirea. Yassine Souilmi și Ray Tobler de la Universitatea Națională Australiană an aruncat o privire în istorie la o pandemie anterioară de coronavirus, care a străbătut Asia de Est acum 20.000 de ani.

Este posibil ca un coronavirus să fi străbătut Asia de Est acum mai bine de 20.000 de ani, lăsând urme în ADN-ul oamenilor din China modernă, Japonia și Vietnam. Cercetările publicate în revista „Current Biology”, au găsit dovezi ale adaptării genetice la familia de virusuri de tip coronavirus, în 42 de gene din populațiile moderne din aceste regiuni.

Omenirea a mai avut parte de pandemii asemănătoare noului coronavirus. Numai în secolul al XX-lea, trei variante ale virusului gripal au avut ca rezultat focare extinse care au ucis milioane de oameni: „gripa spaniolă” din 1918-1920, „gripa asiatică” din 1957-1958 și „gripa din Hong Kong” din 1968-1969.

Însă, înregistrările istorice ale focarelor cauzate de virusuri și de alți agenți patogeni se întind în urmă cu mii de ani. Strămoşii noştri s-au întâlnit şi ei cu diverşi agenţi patogeni, care, în timp, s-au adaptat la ei, rezultând modificări fiziologice sau imunologice care au îmbunătățit rezistența la infecții sau au redus impactul bolii asupra sănătății.

În ultimele decenii, geneticienii au conceput instrumente pentru a descoperi urmele genetice ale evenimentelor istorice care rămân prezente în genomul oamenilor ce trăiesc astăzi. Echipa de cercetători a fost curioasă să vadă dacă întâlnirile istorice cu coronavirusurile antice au lăsat o astfel de urmă în populațiile umane de astăzi. Pe lângă dezvăluirea focarelor istorice de coronavirus, aceste informații pot conține noi perspective asupra bazei genetice a infecției cu coronavirus și a modului în care aceste virusuri provoacă boli la oamenii moderni.

Prin aplicarea unor analize computaționale de vârf la genomurile a peste 2.500 de persoane din 26 de populații din întreaga lume, s-au găsit semnături de adaptare în 42 de gene umane diferite. Aceste semnale erau prezente în doar cinci populații, toate din Asia de Est – probabil patria ancestrală a familiei coronavirusului. Acest lucru sugerează că strămoșii asiaticilor de azi au fost inițial expuși la coronavirusuri acum aproximativ 20.000 de ani.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com


Lasă un comentariu