Ruşii ne avertizează despre bacteriile mutante mortale care provin din spaţiul cosmic


Bacteriile mutante din timpul unei călătorii spaţiale ar putea deveni o amenințare la adresa vieții pe Pământ, spun cercetătorii ruşi. Astfel, organismele extraterestre nu ar putea fi singura amenințare biologică din spațiul cosmic – potrivit oamenilor de știință ruși care au cercetat ce se întâmplă atunci când bacteriile care au reușit să supraviețuiască unei călătorii în spațiu revin pe Pământ.

Un experiment rusesc pe termen lung denumit Biorisk a arătat că microorganismele găsite în exteriorul Stației Spațiale Internaționale au suferit mutaţii, astfel încât să le facă mai agresive și mult mai rezistente la antibiotice. Aşadar, există o șansă ca aceste bacterii mutante să reprezinte un risc semnificativ pentru viața de aici de pe Pământ.

„Din punct de vedere ipotetic, în viitorul îndepărtat, sosirea organismelor extraterestre de pe alte planete pe Pământ poate fi posibilă, precum și invers, de pe Pământ pe alte planete”, au scris cercetătorii într-o lucrare despre aceste constatări. „În plus, pericolul este dat de microorganismele terestre care s-au întors din spațiul cosmic după ce au vizitat o altă planetă și s-au transformat într-o manieră necunoscută în atmosfera ei”.

Sunt în curs de desfășurare mai multe eforturi pentru a dezvolta modalități de prevenire a contaminării cu astfel de organisme în viitor.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): rt.com


Lasă un comentariu