Celebra expresie „Apres nous, le deluge”, adică „după noi potopul” şi istoria ei interesantă


“Apres nous, le deluge” – „după noi, potopul” – ar fi spus frumoasa doamnă de Pompadour, amanta regelui francez  Ludovic XV, după bătălia de la Rossbach (1757), în care francezii au fost înfrânţi de armatele lui Frederic II al Prusiei.

Se pare că, rostind aceste vorbe, favorita regelui Franţei făcea aluzie la o prezicere a matematicianului Maupertuis; acesta, deşi reuşise să efectueze una dintre primele măsurători exacte ale unui arc de meridian, se înşelase în calculele sale astronomice: ocupându-se de cometa apărută către sfârşitul veacului al XVII-lea, prezisese că ea avea să revină în 1757, prin urmare chiar în anul bătăliei de la Rossbach, provocând un imens diluviu, ba chiar sfârşitul lumii. Se pare că potopul n-a mai venit, iar lumea a trăit bine mersi…

Revenind la expresia „după mine, potopul”, se pare că aceasta mai are şi forma “Apres moi, le deluge”, adică„după mine, potopul”, o expresie atribuită regelui Ludovic al XV-lea. Aceasta ar avea o dublă semnificaţie: prima ar fi aceea că „dacă eu nu voi mai conduce ţara ca rege, atunci va veni haosul”, iar cea de-a doua ar fi aceea că „dacă eu nu voi mai fi, ca şi rege, ţara se va prăbuşi, dar puţin îmi pasă”.

Expresia „Apres moi le déluge” a mai fost adoptată ca şi motto de către escadronul 617 al Forţelor Aeriene Britanice, ce a efectuat în timpul celui de-al doilea război mondial un raid în regiunea Ruhr în noaptea de 16–17 mai 1943.


Lasă un comentariu