Răzbunarea unui avocat pe regele Franţei, Francisc I, care s-a culcat cu soţia sa

489

francisc-i-al-frantei“Mi-am trăit traiul, şi acum, când ştiu că las drept succesor un prinţ atât de înţelept cum sunteţi, mor ca omul cel mai mulţumit din lume”, i-a spus regele Franţei, Francisc I, fiului său, viitorul Henric al II-lea; ultimele cuvinte le-a adresat însă Creatorului în faţa căruia urma să se înfăţişeze: “Îţi încredinţez sufletul meu.”

Moartea lui Francisc I a devenit subiect de legendă: regele ar fi murit de sifilis, într-o duhoare înfiorătoare. Aventura este dramatică, dacă vreţi… Regele o curta pe soţia unui avocat parizian, Perron, supranumită “Frumoasa Fierăriţă” care, departe de a răspunde avansurilor sale, îl respingea invariabil. Curtenii l-au sfătuit pe rege să-i arate insolentei de partea cui e puterea şi unul din ei s-a dus să o ameninţe. Temându-se de consecinţele neplăcute ale virtuţii soţiei sale, soţul îi acordă acesteia permisiunea să-l înşele.

Prefăcându-se că pleacă în provincie cu treburi pentru vreo opt-zece zile, avocatul rămase de fapt la Paris şi umblă din bordel în bordel, încercând să capete “boala napolitană”. O contractă şi-şi molipsi soţia, care transmise boala şi regelui. Avocatul şi Frumoasa Fierăriţă se tratară imediat şi se vindecară. Regele însă, neglijând boala, ale cărei prime simptome apărură în 1539, muri după opt ani.

Aşa spune povestea rocambolescă apărută în 1601, la cincizeci şi patru de ani de la moartea regelui, de sub pana unui medic din Uzerche, Guyon. Această poveste era inspirată de o frază a lui Brantome, care punea moartea lui Francisc I pe seama sifilisului, şi de o nuvelă din L’Heptameron, în care Margareta de Navarra povesteşte aventura de tinereţe a fratelui ei cu soţia unui avocat, Disomme. Toate acestea, garnisite cu o imaginaţie bogată…

Oricât ar fi de atrăgătoare ideea că regele a murit pedepsit pentru năravurile sale, cert este că fistula de care regele suferea de opt ani şi de la care i s-a tras şi moartea era consecinţa unei boli venerice prost tratate.