Verdict clar al filozofului Emil Cioran: „Poporul român n-a făcut niciodată revoluţii, ci numai insurecţii”


Marele filozof Emil Cioran, în lucrarea sa „Schimbarea la faţă a României”, ne vorbeşte puţin despre posibilitatea poporului român de a declanşa revoluţii adevărate. Verdictul său este însă unul clar: românii nu pot iniţia şi duce o revoluţie. Chiar şi „revoluţia română din ’89” n-a fost altceva decât o lovitură de stat (pregătită din timp de forţe interne şi externe), care a profitat de starea precară a populaţiei române pentru a aprinde fitilul unei „revoluţiei” populare. Iată ce spune, de fapt, Emil Cioran:

* Precum n-am purtat războaie, ci am rezistat la invazii, tot aşa n-am făcut revoluţii, ci numai insurecţii. Un popor de răzmeriţe, apăsat de mizerie lăuntrică şi exterioară, fără respiraţie revoluţionară mai amplă.

* Avram Iancu, cea mai simpatică figură revoluţionară a României, s-a sfârşit în melancolie, deznodământ strălucitor de poet, dar compromiţător pentru un revoluţionar.

* Toate mişcările cu caracter revoluţionar – fie a lui Horia, fie a lui Tudor Vladimirescu – au ratat, căci n-au avut consecinţşi n-au putut crea o tradiţie revoluţionară. Cine era să facă revoluţie? O ţărănime împotmolită în cea mai sinistră întunecime? Şi împotriva cui? Împotriva celei mai stupide aristocraţii, care n-ar fi meritat a fi distrusă nici măcar printr-un strop de sânge al ţăranului român. Aristocraţiile sînt în general de origine străină. Decât că neamul românesc a avut nefericirea să fie condus de cel mai superfluu şi mai puţin mesianic dintre popoare, vreau să zic de greci. Neavând ce face la ei acasă, s-au făcut negustori şi aristocraţi în România, spre nefericirea acestui popor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO