Oameni celebri care considerau dragostea ca fiind o cupă de otravă

  •  
  •  
  •  
  •  

dragoste3Despre dragoste au scris cu îngeri şi demoni în gând mulţi mari maeştri ai umanioarelor. Torturaţi sau exaltaţi de dor nebun, scriitori, poeţi şi filozofi au încredinţat hârtiei rândurile ce-au rămas din ei după ce au gustat dragostea. Mulţi dintre ei au lăudat dragostea, ca fiind un sentiment înălţător şi divin, dar alţii au fost împotriva ei…

Marguerite Yourcenar: „Dragostea este o pedeapsă. Suntem sancţionaţi pentru că nu am ştiut să rămânem singuri.“

Albert Camus: „Dragostea adevărată nu este o alegere, nici o libertate. Inima, inima mai ales nu este liberă. Ea este inevitabilul şi recunoaşterea inevitabilului.“

Roger Martin du Gard: “La temelia oricărei iubiri pasionale stă o iluzie generoasă, o greşeală de judecată, o idee falsă pe care îndrăgostiţii şi-o fac unul despre celălalt şi fără de care n-ar fi cu putinţă o dragoste oarbă.”

Napoleon Bonaparte: “În dragoste, singura victorie este fuga.”

Honore de Balzac: “Dragostea e un lux social, ca dantelele şi diamantele.”

La Rochefoucauld: ,,Toate pasiunile ne fac să comitem greşeli, dar dragostea ne face să săvârşim greşelile cele mai ridicole.”

Voltaire: „Iubirea este numele a o mie de himere.“

Gustave Flaubert: “Fiecare dintre noi adăposteşte o cale regală în inimă. Pe a mea am astupat-o cu un zid de cărămizi.”

Emil Cioran: “Nu cred ca Dumnezeu să fi făcut pe Eva din coasta noastră, căci atunci ar trebui să ne înţelegem cu ea şi altundeva decât în pat.”

Arthur Schopenhauer: “Dragostea nu este aşadar decât voinţa de supravieţuire a speciei, necesitatea de perpetuare în dauna iluziilor şi bucuriilor efemere pe care omul le simte.”

Charles Baudelaire: “Groaza de singurătate, nevoia de a-ţi uita propria fiinţă în braţele unei femei, e numită de noi, în chip nobil, nevoia de a iubi.”

Michel Onfray: “Ar trebui să ne putem conserva libertatea inventând situaţii noi, relaţii, ceea ce nu exclude dragostea, doar o redefineşte. (…) Putem iubi altfel. Putem fi fideli, dar altfel decât în sensul tradiţional. Fidelitatea nu înseamnă exclusivitate. Dragostea nu înseamnă monogamie şi monogamia nu înseamnă dragoste”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu