Site de secrete, stiinta si metafizica

Sunt 50% şanse ca la aruncatul monezii să fie cap sau pajură? Nu!

17 29

Dacă moneda este ţinută cu faţa în sus, probabilitatea de a cădea la fel este mai mare. Studenţii de la Universitatea Stanford au înregistrat cu camere video de mare viteză mii de aruncări de monede şi au constatat că şansele sunt de aproximativ 51 la 49.

Cercetătorii au demonstrat că aruncarea unei monede nu este o procedură strict aleatorie, ci un eveniment măsurabil, care se supune legilor fizicii. Dacă în cazul fiecărei monede condiţiile iniţiale sunt similare şi forţa iniţială aplicată este identică, rotirea sa va duce la şanse egale de a cădea cu capul sau cu pajura în sus.

Chiar şi cea mai mică diferenţă însă în privinţa condiţiilor – viteza şi unghiul de rotire, înălţimea faţă de sol, faţa aflată iniţial în sus -va avea un efect asupra rezultatului, modificându-l. Studiul de la Stanford a demonstrat că, la o medie pe mai multe aruncări, asemenea modificări sunt suficient de importante pentru a ştirbi probabilitatea de 50-50.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie