Din secretele lui Rudolph, renul cu nas roşu. Cine a fost „vinovat” de apariţia lui?


Imagine: goodfreephotos.com (Commons Creative – free)

Renii sunt animale reale, dar au devenit ajutoarele lui Moş Crăciun, după două poezii de Crăciun din anii 1800 și după două campanii ale unor magazine mari din secolul al XX-lea.

Dar de ce renii? Ei bine, renii trăiesc în zone cu climă rece și, adesea, sunt puşi la tras sănii. Nasurile lor se pot înroși chiar și pe vreme rece. Tocmai de aceea, William Gilley i-a inclus în povestea pe care a publicat-o într-o broșură pentru copii din 1821: „Bătrânul Santeclaus este condus în această noapte înghețată de renii lui”. El a fost inspirat de renii din patria mamei sale, din Arctica.

După aceea, Clement Clarke Moore a fost autorul celebrului poem „Noaptea înainte de Crăciun”. Poezia sa a fost numită inițial „O vizită de la Sfântul Nicolae” și a descris sania lui Moș Crăciun, condusă de „opt reni”.

Mai târziu, antreprenorul Carl Lomen a fost cunoscut sub numele de „Regele renilor” din Alaska, datorită rolului său în dezvoltarea industriei cărnii de reni din Alaska. Pentru asta, el a făcut popular renul în preajma sărbătorii de Crăciun.

În 1939, un specialist în publicitate, pe nume Robert L. May, a lucrat cu fiica sa, Barbara, în vârstă de 4 ani, pentru povestea renului cu nas roşu, Rudolph, din cărțile promoţionale de colorat din lanţul de magazine Montgomery Ward. Şefului lui May nu i-a plăcut ideea că Rudolph are nasul roşu, pentru că asta ar fi implicat faptul că renul ar fi fost… băut! Dar, adevărul ştiinţific este altul. Renii își păstrează fețele calde în zăpadă, prin activarea capilarelor suplimentare din nas, capilare cu 25% mai numeroase decât cele ale oamenilor. De acolo provine „nasul roşu” al ajutorului lui Moş Crăciun…