A fost desluşită enigma Stelei de la Bethleem, cea care a vestit naşterea lui Iisus acum 2.000 de ani?

 • 84
 •  
 •  
 •  
  84
  Shares

Imagine: pxfuel.com (Commons Creative – free)

Se ştie povestea din Biblie, conform căreia “cei trei magi de la Răsărit” s-au îndreptat spre Bethleem pentru a asista la naşterea “Înţeleptului Lumii”, adică a lui Iisus Hristos. Iar ei s-au ghidat după „Steaua din Bethleem”. Dar a existat cu adevărat această stea? Cine era ea cu adevărat? Au existat cercetători care au emis mai multe ipoteze cu privire la “Steaua din Betleem” şi ce reprezenta ea.

O cometă. Aceasta este o idee favorită atunci când vine vorba de explicații populare pentru Steaua din Bethleem. Şi nu orice cometă, ci binecunoscuta cometă a lui Halley, care a trecut prin apropierea Pământului în jurul anului 11-12 î.Hr., destul de aproape de anul naşterii lui Iisus. Singura problemă este că aceste comete erau cunoscute pe vremuri ca reprezentând un “semn rău”, aşa că, probabil, trebuie să uităm de această teorie.

O supernovă. Astronomii chinezi și coreeni au observat o supernovă cândva în jurul anului 5 î.Hr. Singura problemă este aceea că această supernovă abia a fost vizibilă în acea perioadă, deci s-ar putea ca nici această teorie să nu ţină.

Planeta Venus. Iată raţionamentul: este vorba de o „stea de la Răsărit”, nu? Dar magii au venit de la Răsărit, deci nu ar fi trebuit să fie „o stea de la Vest”, din perspectiva lor? Ei bine, unii savanți au sugerat că e vorba de o „stea” care răsare dimineaţa, pentru că Soarele vine din est. Candidatul pentru această “lumină de la Răsărit”? Nimeni alta decât planeta Venus. Dar, planeta Venus e cunoscută demult, aşa că nişte magi cu siguranţă nu ar fi fost impresionaţi de aşa ceva.

O soluţie care le combină pe toate trei. Există un răspuns care, de fapt, pare să găsească o soluţie la ceea ce afirmă Biblia despre Steaua de la Bethleem. Astronomul David Hughes a abordat o teorie care se bazează pe o presupunere interesantă: nu a fost un singur eveniment cosmic, ci trei. Sau mai exact, a fost același eveniment, în trei dăţi diferite.

Explicația evidentă, spune Hughes, este o conjuncție triplă incredibil de rară a planetelor Saturn și Jupiter. În anul 7 î.Hr., cele mai mari două planete din sistemul nostru solar s-ar fi aliniat perfect nu o dată, nu de două ori, ci de trei ori – pe 29 mai, 29 septembrie și pe 4 decembrie. Această aliniere se întâmplă aproximativ la 900 de ani, deci ar fi fost un eveniment rar, greu de ignorat.

Magii știau deja de profeţia naşterii unui rege în Israel. Și când priveau cerul în orașul lor natal (probabil din Babilon), ei ar fi văzut acest pâlpâire strălucitoare ca un semn divin. Cea de-a doua conjuncție s-ar fi putut produce când părăseau Ierusalimul, ca un mesaj că se aflau pe calea cea bună. Iar cea de-a conjuncţie i-ar fi convins încă o dată că au dreptate…


 • 84
 •  
 •  
 •  
  84
  Shares