Un obiect ceresc misterios a lovit planeta Jupiter pe 13 septembrie 2021! Despre ce-a fost vorba?


În 1994, Cometa Shoemaker-Levy 9 s-a izbit de planeta-gigant Jupiter, un eveniment extraordinar, care a captat atenţia întregii lumi, întrucât a fost prima observare directă a unei coliziuni extraterestre a obiectelor cereşti în sistemul nostru solar. Impactul a fost atât de puternic încât a lăsat urme care au rezistat luni de zile și au fost mai vizibile decât Marea Pată Roșie a lui Jupiter.

De atunci, astronomii au observat mai multe obiecte cereşti care s-au izbit de Jupiter. Pe 13 septembrie 2021, la ora 22:39:30 UTC, un alt impact a fost observat de mai mulţi astronomi din întreaga lume. Impactul a fost raportat de astronomul amator brazilian Jose Luis Pereira și confirmat o zi mai târziu de Harald Paleske din Langendorf, Germania. La acea vreme, Paleske făcea un videoclip cu tranzitul umbrei satelitul Io când a avut loc evenimentul, care a apărut timp de 2 secunde.

După o examinare aprofundată, Paleske a stabilit că impactul a avut loc la următoarele coordonate ale planetei Jupiter: latitudinea 106,9° (CM1), longitudine +3,8°. Impactul a fost observat independent de două echipe de astronomi amatori francezi.

În urma analizei şi a altor imagini surprinse de observatoare astronomice de pe alte colţuri ale Pământului, s-a stabilit faptul că diametrul obiectului care s-a izbit de Jupiter a fost estimat la 20 de metri. Se crede că acest obiect ceresc este rămășița unei comete mai mari sau a unui asteroid care a fost capturat de gravitația lui Jupiter şi care s-a despărțit cu puțin timp înainte de a avea loc impactul.

Ulterior, cercetătorii speră să obțină informații despre cantitatea de energie eliberată, despre dinamica impactului şi despre caracteristicile fizice ale obiectului misterios.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): universetoday.com


Lasă un comentariu