Oamenii de știință au detectat, pentru prima dată, un uragan care a avut loc în atmosfera superioară a Pământului. Uraganele care se formează în atmosfera inferioară a planetei noastre sunt nu numai obișnuite, dar și bine documentate. Până acum, ideea unui uragan care se formează în atmosfera superioară a Pământului părea mai degrabă un concept dintr-un film SF decât ceva care s-ar putea întâmpla în realitate.
Cu toate acestea, o nouă analiză a datelor înregistrate pe 20 august 2014 de cercetătorii de la Universitatea din Shandong (China) a dezvăluit prezenţa a ceea ce se numește „uragan spațial”, care s-a format peste Polul Nord și s-a extins pe o regiune care depășește 1.000 km în diametru.
Având loc de la 110 km la 860 km în altitudine, acest eveniment atmosferic remarcabil a fost alcătuit în principal din plasmă și a constat din mai multe brațe spiralate care s-au învârtit în sensul invers acelor de ceasornic. Centrul (sau „ochiul”) uraganului a rămas nemișcat, la fel ca în uraganele obișnuite cu atmosferă inferioară.
„Până acum, era incert că uraganele cu plasmă spațială existau, așa că este incredibil să demonstrezi acest lucru cu o observație atât de uluitoare”, a spus fizicianul Mike Lockwood de la Universitatea din Reading. „Furtunile tropicale sunt asociate cu cantități uriașe de energie, iar aceste uragane spațiale trebuie create prin transferul neobișnuit de mare și rapid al energiei vântului solar și al particulelor încărcate în atmosfera superioară a Pământului”.
Se crede că același fenomen se poate produce și pe alte planete. „Câmpurile de plasmă și câmpurile magnetice din atmosfera planetelor există în tot universul, astfel încât descoperirile sugerează că uraganele spațiale ar trebui să fie un fenomen larg răspândit”, a mai spus Lockwood.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com