De necrezut, dar acest scurt film a fost generat pe calculator în mod aleatoriu!


Un utilizator YouTube pe nume Julius Horsthuis a creat un videoclip pe nume „Fraktaal”, care este generat în totalitate de un software care utilizează modele matematice pentru a crea forme incredibile de fractali. Programul pe care Horsthuis l-a utilizat se numeşte Mandelbulb 3D şi este valabil online pentru oricine e curios.

În descrierea videoclipului de pe YouTube putem citi următoarele:

„Am împrumutat esteticul din filmele SF și l-am izolat în ceva care sper că va stimula imaginația în propria călătorie spațială. Se întâmplă acest lucru pentru că sunt un animator leneș. Folosind fractalii, pot crea lumi întregi fără să fie nevoie să desenez sau să modelez nimic. Aceste forme se ascund în formule, există într-o realitate matematică, tot ce trebuie să fac este să explorez acele lumi și să le fac să se dezvăluie. Pentru mine, descoperirea a devenit unul dintre cele mai palpitante aspecte ale filmului digital”.

Dar ce este un fractal? Este un corp cu o formă neregulată, ce poate fi fragmentat, fragmentele sale asemănându-se cu întregul. Denumirea de fractal aparţine matematicianului de origine franceză Benoit Mandelbrot, inventatorul celebrului „măr matematic”, care-i poartă numele, construit cu ajutorul computerului.

În natură, sunt consideraţi fractali munţii presaraţi cu stânci colţuroase, corola unui arbore sau rădăcinile acestuia răspândite în sol în toate direcţiile, norii al căror contur se modifică permanent, reţeaua hidrografică, valurile mării, reţeaua de vase sanguine, un fulg de zăpadă; chiar şi Universul sau părţi ale sale, având o structură neregulată, pot fi considerate fractali. Caracteristicile fractalilor vin în contrast cu ordinea din geometria euclidiană şi cu perfecţiunea cristalelor din lumea fizică. Teoria fractalilor face parte din aşa-numita teorie a complexităţii, de care aparţin şi teoria haosului, teoria structurilor disipative, teoria catastrofelor etc.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock