Unde este mai frig între cei doi poli: la Polul Nord sau la Polul Sud?


Polul Nord și Polul Sud sunt cele mai reci locuri de pe Pământ. Cu toate acestea, oricât de asemănătoare ar părea aceste zone, una este mult mai rece decât cealaltă. Deci, care dintre ele?

Atât Polul Nord, cât și Polul Sud sunt reci, deoarece pozițiile lor, în partea de sus și, respectiv, partea de jos a planetei înseamnă că nu primesc nicio lumină directă de la Soare. În ambele locuri, Soarele apare mereu jos la orizont, chiar și în mijlocul verilor. În timpul iernilor, Soarele se află atât de departe sub orizont, încât nu apare luni întregi. În plus, suprafețele albe ale gheții și zăpezii de la poli sunt foarte reflectorizante. Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a energiei din lumina Soarelui care ajunge la ei revine în spațiu, menținând aerul de deasupra acestor suprafețe relativ rece.

Deși acești factori fac ambii poli să fie reci, Polul Sud rămâne semnificativ mai rece decât Polul Nord. Temperatura medie anuală la Polul Nord este de -40 de grade Celsius iarna și de 0 grade Celsius vara. În schimb, mediile de la Polul Sud sunt mult mai scăzute: iarna -60 de grade Celsius, iar vara -28,2 de grade Celsius.

Principalul motiv pentru care Polul Sud este mai rece decât Polul Nord constă în diferența cheie dintre ele. Polul Nord este un ocean, iar Polul Sud este un continent. Arctica (Polul Nord) este un ocean înconjurat de uscat. Antarctica (Polul Sud) este un pământ înconjurat de ocean. Apa se răcește și se încălzește mai lent decât pământul, rezultând mai puține extreme de temperatură. Chiar și atunci când Oceanul Arctic este acoperit de gheață, temperatura relativ caldă a apelor sale are un efect de moderare asupra climei de acolo, ajutând Arctica să rămână mai caldă decât Antarctica. În plus, în timp ce Arctica se află la nivelul mării, Antarctica este cel mai înalt continent, cu o altitudine medie de aproximativ 2.300 de metri. Cu cât urcăm mai sus, cu atât devine mai rece.

Atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud, stratul de gheață variază pe parcursul anului, crescând în iernile lungi și întunecate și topindu-se în verile luminoase și din ce mai calde. Cea mai mare parte a acestei variații a stratului de gheață atât la Polul Nord, cât și la Polul Sud se datorează gheții de mare care plutește, crește și se topește în ocean. Deoarece Arctica este aproape complet înconjurată de uscat, gheața de mare care se formează acolo nu este la fel de mobilă ca gheața de mare din Antarctica. Ca atare, bancurile de gheață arctică au mai multe șanse de a converge, făcând de obicei gheața arctică mai groasă cu aproximativ 2-3 metri grosime în comparație cu gheața de mare a Antarcticii, care este de aproximativ 1-2 metri grosime.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO