Un videoclip face furori pe platforma Reddit: un pui de caracatiţă se joacă cu un scafandru! Pot fi caracatiţele atât de inteligente?


Un videoclip care face „furori” pe Reddit arată un pui de caracatiţă foarte jucăuş, el efectiv jucându-se cu un scafandru. O fiinţă / creatură care se joacă cu oamenii arată şi destul de multă inteligenţă. Ea se lasă să fie mângâiată pe cap, de parcă ar fi un animal domestic, ca o pisică sau un câine. Ar putea fi caracatiţele fiinţe atât de inteligente? Confruntați cu mai mulți prădători – inclusiv pești, păsări și balene – caracatițele sunt stăpâni ai camuflajului. Ele pot imita mediul, modificându-şi culoarea și chiar textura pielii. Fără o carapace, caracatițele sunt vulnerabile și încearcă întotdeauna să rămână ascunse într-un adăpost, cum ar fi o cavitate sau spațiul de sub o stâncă.

Caracatița este foarte atentă în ceea ce consumă. De exemplu, ea poate învăța să evite crabii, care poartă anemone otrăvitoare sau să găsească o modalitate de a-i ataca cu precauție, evitând în același timp să fie înțepate. Caracatițele folosesc diferite tehnici pentru a consuma scoici și moluște, fie desfăcând coaja cu forța și plasând o piatră mică în interior pentru a o menține deschisă, fie „forând” în coajă, pentru a injecta o toxină paralizantă care va face prada să se deschidă. Această toxină este injectată într-un mușchi foarte precis sub coajă, iar caracatițele învață și își amintesc locul de injectare al fiecărei scoici pe care o consumă.

Caracatiţele au fost analizate în laboratoare; ele reuşesc cu dexteritate să deschidă un borcan în care au fost închise, descurcându-se totodată prin anumite labirinturi de sticle, umplute cu apă. Caracatițele excelează și în învățarea discriminativă: confruntate cu două feluri de mâncare, învață să aleagă una din ele în schimbul unei recompense, bazându-și alegerea pe caracteristici precum culoarea, forma, textura sau gustul și pot păstra aceste informații timp de câteva luni. De asemenea, ele pot generaliza un proces complex de gândire, în care trebuie să aplice spontan o regulă învățată anterior obiectelor noi.

Nu în ultimul rând, caracatițele pot învăța urmărind alte caracatițe îndeplinind sarcini, cum ar fi alegerea unui obiect specific. Acest lucru este surprinzător, deoarece aceste specii sunt în principal creaturi solitare. Aşadar, caracatițele îndeplinesc toate criteriile pentru definirea inteligenței: arată o mare flexibilitate în obținerea informațiilor (folosind mai multe simțuri și învățarea socială), în prelucrarea acestora (prin învățare discriminativă și condiționată) şi în stocarea acestora (prin memoria pe termen lung).

În plus, caracatiţele ar putea fi fiinţe extraterestre. În martie 2018, într-o lucrare intitulată „Cauza exploziei cambiane – terestre sau cosmică?”, 33 de cercetători din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, India și alte țări au explorat apariţia vieții în perioada cambriană. Ca parte a lucrării, cercetătorii au discutat despre calmari și caracatițe, inclusiv despre evoluția remarcabilă și diferențele față de alte fiinţe terestre. Ei au sugerat că aceste caracatițe şi calmari nu ar fi putut proveni de pe Pământ, ci din altă parte, dacă nu chiar ADN-ul provine dintr-o specie extraterestră.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock