O nouă tehnologie, bazată pe Inteligenţă Artificială, pentru a prezice infracţiunile din viitor, ca în filmul SF „Minority Report”


Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago au dezvoltat un nou algoritm care prognozează criminalitatea cu o acuratețe de până la 90%, analizând datele și modelele de învățare. „Minority Report” (2002) este un film SF foarte popular, despre o unitate specială de poliție care poate aresta criminalii înainte de a-și comite crimele cu ajutorul a trei oameni clarvăzători numiți Precogs, care pot vizualiza omuciderile iminente. Este un film genial, dacă vă plac misterele crimelor SF sau sunteți pur și simplu un fan al lui Tom Cruise, dar motivul pentru care îl aducem în discuție în acest articol este acela că o echipă de cercetători susține că sistemul lor, alimentat cu Inteligență Artificială, este, de asemenea, capabil să prezică crimele cu o precizie de 90%. Și sistemul lor nu necesită Precogs, ci doar date din trecut, astfel încât să se poată prezice viitorul.

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm avansat care funcționează prin învățarea tiparelor în timp și locații geografice, din date publice despre crimele violente și asupra proprietății. Potrivit Universității din Chicago, noul model izolează criminalitatea analizând coordonatele temporale și spațiale ale evenimentelor discrete și detectând modele pentru a prezice evenimente viitoare. El împarte orașul în zone cu o lungime de aproximativ 300 de metri și prezice criminalitatea în aceste zone, în loc să se bazeze pe granițele tradiționale de cartier, care sunt părtinitoare.

Aparent, acuratețea predicțiilor noului algoritm a fost de până la 90% și a funcționat nu numai pentru Chicago, ci și pentru alte 7 orașe din SUA: Atlanta, Austin, Detroit, Los Angeles, Philadelphia, Portland și San Francisco: „Dacă îi furnizați date din ceea ce s-a întâmplat în trecut, vă va spune ce se va întâmpla în viitor”, a declarat Ishanu Chattopadhyay, profesor asistent de medicină la Universitatea din Chicago și autor principal al studiului.

Modelul a fost testat și validat folosind date istorice din Chicago în jurul a două mari categorii de infracțiuni: infracțiuni violente (omucideri, atacuri) și infracțiuni asupra proprietății (efracții, furturi) și ar putea prezice crime viitoare cu o săptămână înainte, cu o precizie de aproximativ 90%. Poate că nu suntem încă la nivelul „Minority Report” de a prezice criminalitatea, dar această tehnologie bazată pe Inteligență Artificială pare cu siguranță un pas înainte în această direcție.


Lasă un comentariu