O nouă invenţie spectaculoasă: un dispozitiv care produce electricitate din aer!


Imagine: University of Massachusetts Amherst

Ceea ce sună a fi magie este pur și simplu o realizare științifică inovatoare. Astfel, cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv ingenios care creează electricitate din aer. Această nouă tehnologie ecologică ar putea avea implicații semnificative pentru viitorul energiei regenerabile, pentru schimbările climatice și pentru viitorul medicamentelor.

Dispozitivul numit „Air-gen” a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Massachusetts Amherst. Practic este un generator alimentat cu aer, cu nanofire de proteine ​​conductoare electric produse de bacteriile Geobacter. Geobacter este un gen de Proteobacteria. Speciile Geobacter sunt specii bacteriene de respirație anaerobă, care au capacități care le fac utile în bioremediere.

„Air-gen” folosește o proteină naturală pentru a crea electricitate din umiditatea din aer. Air-gen conectează electrozii la nanofirele proteice, astfel încât curentul electric este generat din vaporii de apă prezenți în mod natural în atmosferă.

„Creăm literalmente electricitate din aer”, a spus inginerul electric Jun Yao și microbiologul Derek Lovley de la UMass Amhers. „Air-gen generează energie curată 24 ore din 24, 7 zile din 7″.

Această nouă tehnologie este nepoluantă, regenerabilă și are costuri reduse. Ea poate genera energie chiar și în zone cu umiditate extrem de scăzută, cum ar fi deșertul Sahara. Are avantaje semnificative față de alte forme de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, deoarece „Air-gen” nu are nevoie de multă lumină sau vânt.

Cercetătorii spun că generația actuală de dispozitive „Air-gen” este capabilă să alimenteze dispozitive electronice mici și se așteaptă să aducă invenția în domeniul comercial.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): umass.edu