„N-avem nicio dovadă să credem că 5G este o tehnologie sigură” – pretinde Dr. Joel M. Moskowitz, cercetător în domeniul radiaţiilor wireless


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Dr. Joel M. Moskowitz este director al Centrului pentru Sănătate Familială și Comunitară de la Universitatea din California, Berkeley. El este autor al mai multor cercetări privind efectele asupra sănătății umane a radiațiilor wireless. El și colegii săi au publicat o lucrare în care s-a constatat că utilizatorii de telefoane mobile au pe termen lung un risc mai mare de tumori cerebrale. Lucrarea ştiinţifică cu această temă poate fi citită pe acest site: ascopubs.org/doi/full/10.1200/jco.2008.21.6366 (revista „Clinical Journal of Oncology”). De asemenea, dr. Moskowitz este consultant a Comisiei Internaţionale a Oamenilor de Ştiinţă din domeniul Radiaţiilor Electromagnetice şi a Medicilor pentru o Tehnologie Sigură.

Într-un articol publicat pe site-ul celebrei reviste „Scientific American” (îl puteţi citi integral AICI), Dr. Joel M. Moskowitz îşi exprimă părerea că nu avem niciun motiv să considerăm tehnologia 5G ca fiind una sigură. Şi, atenţie, asta e părerea sa de om de ştiinţă, nu opinia întregii reviste.

Iată câteva idei principale din articol:

* Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat câmpurile electromagnetice cu frecvență radio ca posibil cancerigene pentru oameni, pe baza unui risc crescut pentru gliom, un tip de cancer de creier malign, asociat cu utilizarea telefonului fără fir. Această concluzie a fost trasă în 2011, iar studiul în format .pdf poate fi citit AICI.

* Un studiu din 2018 al Institutului Naţional de Sănătate din SUA, în cadrul Programului Naţional de Toxicologie, studiu ce a costat 30 de milioane de dolari şi s-a desfăşurat pe parcursul a 2 ani, a constatat că şobolanii expuşi la radiaţia telefoanelor mobile (2G) timp de 2 ani au un risc crescut de cancer şi de deteriorare a ADN-ului. Studiul poate fi consultat pe această pagină de Internet: niehs.nih.gov/ntp-temp/tr595_508.pdf.

* Cea mai recentă tehnologie celulară, 5G, va folosi pentru prima dată unde milimetrice, pe lângă microundele care au fost utilizate pentru tehnologii celulare mai vechi, 2G până la 4G. Având în vedere limitarea sa limitată, 5G va necesita antene celulare la fiecare 100 până la 200 de metri, expunând multe persoane la radiații de unde milimetrice. 5G folosește, de asemenea, noi tehnologii (de exemplu, antene active capabile să formeze fascicule; MIMO – Multiple Input Multiple Output etc.).

* Undele milimetrice sunt absorbite în cea mai mare parte de pielea umană și în straturile de suprafață ale corneei. Expunerea pe termen scurt poate avea efecte fiziologice adverse în sistemul nervos periferic, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Cercetările ar sugera că expunerea pe termen lung poate prezenta riscuri pentru sănătate pentru piele (de exemplu, melanom), ochi (de exemplu, melanom ocular) și testi*ule (de exemplu, sterilitate).

* Deoarece 5G este o tehnologie nouă, nu există cercetări asupra efectelor asupra sănătății, așa că ne comportăm ca orbii. Cu toate acestea, avem dovezi considerabile cu privire la efectele nocive ale 2G și 3G. Efectele expunerii la 4G, o tehnologie veche de 10 ani, nu sunt cunoscute, deoarece guvernele au fost reticente în finanțarea unor cercetări. Între timp, observăm creșteri ale anumitor tipuri de tumori la nivelul capului și gâtului, care ar putea fi, cel puțin parțial, atribuite proliferării radiațiilor telefonice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): blogs.scientificamerican.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO