Aproape toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu teoria conform căreia acum 65 de milioane de ani un corp ceresc imens ajuns pe Terra ar fi omorât toţi dinozaurii. Dar oare au dispărut toţi dinozaurii? Din diferite regiuni ale lumii ajung până la noi voci care afirmă că mari reptile cu aspect de dinozauri ar mai supravieţui şi în zilele noastre.
Aceasta ipotetică supravieţuire o putem găsi în Biblie. Când profetul Daniel era prizonier în Babilon, el a vazut un animal ciudat, pe care locuitorii îl adorau: „Exista şi un mare balaur şi babilonienii îl venerau.” Regele i-a spus lui Daniel: „Şi de el vei zice ca e facut din bronz? Uită-te, el trăieşte, mănâncă şi bea. Acum, tu n-o sa mai poţi spune că nu este un zeu viu”. Daniel i-a răspuns: „Eu îl slăvesc pe Domnul Dumnezeul meu, că numai el este un Dumnezeu viu; ce mi-arăţi tu nu este un Dumnezeu viu. Da-mi voie, o, rege, şi-l voi ucide pe acest balaur fără sabie şi fără bâtă”. Şi regele a spus: „Îţi dau voie”. Atunci Daniel a luat clei, grăsime şi fire de păr, le-a fiert laolaltă şi a făcut bulgări pe care i-a aruncat în gura balaurului. Şi balaurul a murit. Şi Daniel a zis: „lată-l pe cel pe care îl adorai!”.
Ce fel de balaur era? Un varan? Nu putea fi, pentru că speciile din Orientul Apropiat nu depăşesc doi metri. Şi aceste reptile nu puteau să-i impresioneze pe babilonieni.
În Australia există numeroase legende despre reptile uriaşe. Astfel, se spune că în mlaştinile şi fluviile din nordul Australiei ar fi trăit un monstru numit Kulta, cu corpul mare, cu gâtul lung, terminat cu un cap mic, cu patru labe lungi şi o coadă ascuţită. Era ierbivor. Când se mişca, pământul se cutremura sub picioarele lui. Când mlastinile s-au uscat, transformându-se în deşert, uriaşul animal a murit. Descrierea lui Kulta aminteste de un brontozaur. Este oare doar o coincidenţă sau australienii au văzut, într-adevar, dinozauri vii?
La fel, şi în Africa există multe legende care povestesc despre animale ciudate, care ar locui în lacuri si mlaştini. Caracteristicile unor animale dau de gândit, pentru că seamănă cu dinozaurii. Este cazul, în special, lui N’Yamala, un animal cu aspect de diplodocus, care s-ar ascunde în regiunile neumblate din Gabon si din Congo.