Cercetătorii au descoperit sânge şi ţesut moale într-un dinozaur mort de 195 de milioane de ani! Se pregătesc de clonare?

  •  
  •  
  •  
  •  

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto (Canada) spun că au recuperat țesuturi moi conservate din rămășițele unui dinozaur care a trăit în urmă cu cel puțin 195 de milioane de ani. În cazul în care concluziile preliminare se dovedesc a fi corecte, asta înseamnă că fibrele de proteine ​​sunt capabile de supravieţuire pentru mai mult de 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum. Acest lucru ar putea avea implicaţii enorme pentru studiul animalelor dispărute.

Echipa de cercetare a descoperit presupusa mostră de ţesut moale în fosila unui Lufengosaurus, un dinozaur mâncător de frunze din perioada Jurasicului timpuriu. Echipa crede că s-au găsit urme de colagen, o proteină structurală frecvent întâlnită în piele și în țesutul conjunctiv din interiorul unuia dintre oasele dintre coaste.

Robert Reisz, unul dintre paleontologii din echipă, a declarat că fragmentele de țesuturi moi au fost descoperite folosind o tehnică cunoscută sub numele de spectroscopie în infraroșu. Acest lucru a permis oamenilor de ştiinţă în a vizualiza interiorul oaselor dinozaurilor prin lungimi de undă create prin absorbția luminii în infraroșu. Ei au ajuns la concluzia că structura materialului pare să corespundă cu cea a proteinei.

De asemenea, echipa crede că ar fi găsit ceea ce par a fi resturi de sânge de dinozaur. Cercetătorii susțin că au descoperit un mineral bogat în fier, ce se află în cantităţi mari în oase. Acest lucru ar avea sens dacă ar fi vorba de un mic fragment de sânge conservat.

Constatările echipei de la Universitatea din Toronto sunt doar preliminare în acest stadiu. Ei lucrează la un alt studiu independent care a izolat proteine ​​de colagen în rămășițele unui dinozaur vechi de 80 de milioane de ani. Proteinele pe care această echipă le-a analizat s-au dovedit a fi destul de asemănătoare cu cele ale păsărilor.

Sursa (traducerea şi adaptarea): phys.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page