Misterul sferei negre deasupra unui monument funerar… se deplasează singură!?


Există în statul Ohio un mic orăşel numit Marion, care a devenit celebru datorită enigmei ce pluteşte asupra unei pietre de mormânt. Aceasta se găseste într-un colţ al cimitirului local, are o dimensiune impresionantă, fiind o coloană de granit albă, zveltă si graţioasă, ce poartă în vârf o sferă de granit negru de aproape 1 metru în diametru. Monumentul a fost ridicat în 1897 deasupra mormântului lui Charles Merchant şi a celor şase membru ai familiei sale.

Până în iulie 1905, coloana nu era altceva decât un monument funerar ca oricare altul. Într-o bună zi de vară a acelui an, unul dintre îngrijitorii cimitirului a remarcat că sfera de granit negru, a cărei greutate era cam câteva sute de kilograme, fusese rotită cu vreo douăzeci de centimetri, astfel încât devenise vizibilă acea suprafaţă nefinisată, cu care sfera fusese aşezată iniţial pe coloană.

Cu siguranţă ca mişcarea nu putea fi făcută de un glumeţ, pentru că s-a apreciat că ar fi fost nevoie în primul rând de o mică macara pentru a se ajunge la sferă si a o ridica.

Pentru a evita astfel de incidente reclamate de moştenitorii familiei Marion, responsabilii cimitirului au fixat sfera la bază cu un ciment special care conţinea şi plumb. Dar două luni mai târziu, voluminoasa sferă de piatră şe rotise cu încă 25 de centimetri, si, la fel ca si prima dată, devenise vizibilă plomba de ciment şi plumb cu care o fixaseră de capitoliul coloanei.

Cu certitudine nimeni nu ar fi putut face astfel de „glumă”, fără a folosi unelte adecvate şi fără a fi observat. Si, cu toate acestea, atât paznicii cât şi ceilalţi vizitatori, nu remarcaseră niciodată nimic.

Printre nenumăraţii vizitatori care an trecut să vadă misterioasa deplasare, au fost şi numeroşi savanţi. Unul dintre ei, un geolog, a examinat obiectul suspect şi a sfârşit prin a concluziona că deplasarea ar fi putut avea loc datorită unei dilatări inegale a suprafeţelor sferei şi coloanei supuse acţiunii căldurii solare, faţă de părţile aflate la umbră. Dar alţi savanţi s-au opus acestei explicaţii, care oricum nu trecea proba timpului, pentru că până la prima deplasare, sfera stătuse nemişcată 8 ani. Un alt argument forte a fost că, dacă sfera s-ar fi spus unei astfel de deplasări, rotaţia ei ar fi trebuit să se facă spre sud, în timp ce ea se mişcase în direcţia opusă.

După ce fenomenul a declanşat un val de articole în presă, negăsindu-se nicio explicaţie, încet, încet a fost dat uitării…


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO