Oamenii de știință pot reconstrui detalii incredibile despre erele trecute din istoria Pământului folosind fosile, roci și alte indicii păstrate în crusta sa. Dar uneori, absența înregistrărilor geologice este la fel de grăitoare ca prezența lor. Marea Neconformitate, o bucată de timp lipsă care apare în stâncile din întreaga lume, este exemplul suprem al acestui fenomen. Această depășire uriașă în memoria Pământului depășește 1 miliard de ani în unele locuri, rezultând roci vechi de 550 de milioane de ani așezate deasupra straturilor antice care datează de 1,7 miliarde de ani, fără nicio urmă a numeroaselor epoci pierdute între ele.
Timp de peste un secol, oamenii de știință au dezbătut cauza acestei imense întreruperi geologice, care a șters o mare parte a erei neoproterozoice. Au apărut două explicații principale, care nu se exclud reciproc: una sugerează că activitatea tectonică asociată cu asamblarea și destrămarea supercontinentului Rodinia a creat neconformitatea, în timp ce alta indică eroziunea din cauza glaciației larg răspândite în timpul fazei Pământului „bulgăre de zăpadă”, cu aproximativ 700 de milioane în urmă.
Acum, o echipă condusă de Kalin McDannell, un cercetător postdoctoral în științele pământului la Dartmouth College, a prezentat noi dovezi că ghețarii au fost principala forță care a scos în timp acest decalaj misterios. Cercetătorii au descoperit un „semnal de răcire” puternic în patru locații geologice foarte diferite din America de Nord, sugerând că glaciația la scară continentală ar putea fi „singurul proces previzibil care poate explica atât formarea, cât și conservarea Marii Neconformități”, potrivit unui studiu publicat marți în revista „The Proceedings of the National Academy of Sciences”.
„Se petrecea ceva cu adevărat unic în ceea ce privește geodinamica globală și procesele de suprafață care au permis Marii Neconformități să se formeze și apoi să fie conservate”, a spus McDannell, co-autor al studiului.
Studiile anterioare asupra acestui decalaj masiv în timp au găsit dovezi ale eroziunii tectonice în locuri precum Pikes Peak, Colorado și Platoul Ozark din Missouri, care se aflau în apropierea liniilor de falie active ale Rodiniei acum 700 de milioane de ani. În studiul lor, echipa lui McDannell a lărgit domeniul de aplicare din aceste regiuni pentru a include roci din Lacul Est Athabasca din Saskatchewan (Canada) și Valea râului Minnesota, ambele fiind departe de orice activitate tectonă în această epocă străveche.
Echipa a analizat datele de termocronologie publicate din aceste regiuni diverse și a descoperit semne de răcire sincronă a rocii care este asociată cu eroziunea glaciară. În timp ce activitatea tectonică ar fi putut contribui la Marea Neconformitate în anumite zone, McDannell și colegii săi au concluzionat că glaciația este singurul proces care ar fi putut distruge kilometri de straturi geologice depărtare în atât de multe regiuni diferite.
În timp ce noul studiu întărește ipoteza glaciației pentru Marea Neconformitate, echipa intenționează să analizeze mostre din mai multe locații din întreaga lume pentru a obține o înțelegere mai largă a forțelor care au înghițit acești ani lipsă. Pe lângă rezolvarea unuia dintre cele mai interesante mistere ale geologiei, aceste studii ulterioare ar putea avea implicații pentru înțelegerea apariției vieții complexe pe Pământ.
Acest decalaj uriaș în înregistrarea geologică se încheie cu aproximativ 550 de milioane de ani în urmă, chiar înainte de explozia vieții complexe care a dominat planeta de atunci. Deși nu există o legătură stabilită între cauza Marii Neconformități și apariția speciilor moderne, momentul a intrigat oamenii de știință de ani de zile.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): vice.com