O nouă posibilă substanță misterioasă a fost descoperită în interiorul nucleului Pământului


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Timp de mai bine de o jumătate de secol, oamenii de știință au crezut că cele mai adânci straturi ale Pământului conţin un miez exterior topit care înconjoară o bilă dens comprimată de aliaj solid din fier. Dar, o nouă cercetare, publicată pe 9 februarie 2022 în revista „Nature”, oferă o perspectivă rară asupra structurii interioare a planetei – și este mult mai ciudată decât se credea anterior.

Noile simulări pe computer sugerează că miezul interior fierbinte și puternic presurizat al Pământului ar putea exista într-o „stare superionică” – un amestec învolburat de molecule de hidrogen, oxigen și carbon: „Credem că hidrogenul, oxigenul și carbonul din fierul hexagonal se transformă într-o stare superionică în condițiile miezului interior, arătând coeficienți de difuzie ridicaţi ca un lichid”, au scris cercetătorii în lucrarea lor. „Acest lucru sugerează că miezul interior poate fi într-o stare superionică mai degrabă decât într-o stare solidă normală”.

Conținutul miezului planetei a fost mult timp subiect de speculație în rândul oamenilor de știință și al autorilor de SF deopotrivă. Începând cu anii 1950, progresele în studiul undelor seismice generate de cutremur – care călătoresc prin nucleu – au permis cercetătorilor să facă ipoteze mai rafinate cu privire la ceea ce se află în inima planetei, dar și astăzi imaginea este departe de a fi clară.

Un studiu din 2021 asupra modului în care un tip de undă seismică numită undă de forfecare s-a deplasat prin interiorul planetei noastre a arătat că nucleul interior al Pământului nu este fier solid, așa cum se credea cândva, ci este compus din diferite stări ale unui material, constând dintr-un aliaj din atomi de fier și elemente mai ușoare, cum ar fi oxigenul sau carbonul.

Accesarea miezului Pământului cu ajutorul sondei este imposibilă, așa că pentru noul studiu, cercetătorii au apelat la o simulare pe calculator: compilarea datelor seismice și introducerea acestora într-un program de calculator avansat conceput pentru a recrea efectele presiunilor și temperaturilor extreme ale miezului Terrei. Elementele de bază sunt fier, hidrogen, oxigen și carbon. Într-un solid obișnuit, atomii se aranjează în grile care se repetă, dar simulările de bază sugerează în schimb că în miezul Pământului, atomii ar fi transformați într-un aliaj superionic – un cadru de atomi de fier în jurul căruia celelalte elemente, conduse de curenți puternici de convecție, sunt capabile „să înoate” liber.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „Superionic iron alloys and their seismic velocities in Earth’s inner core” / nature.com


Lasă un comentariu