Cercetătorii au descoperit o nouă formă de gheaţă – gheaţa superionică – ceva extraordinar ce nu s-a mai văzut până acum


Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)

În zilele cu mari canicule, nişte gheaţă e întotdeauna binevenită. Dar ştiaţi că în lume există numai puţin de 18 tipuri diferite de gheață, fiecare gheaţă fiind clasificată în funcţie de aranjarea specifică a moleculelor de apă?

Dar acum, cercetătorii au descoperit un nou tip de gheață. Astfel, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California (SUA) au utilizat o picătură de apă, şi, cu ajutorul laserului, au „îngheţat-o”, ducând-o într-o stare superionică. Astfel, a apărut un nou tip de gheaţă – gheața superionică.

Dar această gheaţă este una foarte ciudată, pentru că este foarte neagră dar şi foarte fierbinte. În scurta sa existență, această gheață a produs temperaturi cuprinse între 1650 și 2750 de grade Celsius, adică aproximativ jumătate din temperatura suprafei Soarelui.

La nivel molecular, gheaţa superionică este diferită de rudele sale. Ea nu are configurația obișnuită a unui atom de oxigen cuplat cu doi atomi hidrogeni. De fapt, moleculele sale de apă sunt în esență „distruse”, permițându-i să existe ca material semi-solid, semi-lichid.

Experimentele s-au desfăşurat în Laboratorul pentru Energetică cu Laser din New York, unde oamenii de știință au bombardat o picătură de apă cu raze laser din ce în ce mai intense. Undele de șoc rezultate au comprimat apa până la 1 – 4 milioane de ori presiunea atmosferică a Pământului. De asemenea, apa a atins temperaturi cuprinse între 1650 și 2750 de grade Celsius. În aceste condiţii extreme, picătura de apă a devenit un cristal bizar, super-fierbinte.

Problema este este că gheața superionică a devenit atât de ciudată, oamenii de știință nici măcar nu sunt siguri că mai este apă, ci mai degrabă o nouă stare a materiei.

Existența gheții superionice a fost demult timp teoretizată, dar până când nu a fost creată într-un laborator, nimeni nu a văzut-o vreodată. Dar totuşi, ea poate se află demult în Univers, în cadrul planetelor Uranus și Neptun. Acei giganți de gheață ai sistemului nostru solar au avut parte de presiuni și temperaturi extreme. Apa pe care o conțin poate că a suferit un proces similar de „zdrobire” a moleculelor, ca cel descris mai sus. De fapt, oamenii de știință sugerează că în interiorul acestor planete s-ar putea găsi gheață superionică.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock