Două minerale extraterestre misterioase au fost găsite în interiorul unui meteorit căzut în Somalia


Meteorite (Imilac; Pallasite, PMG); 23 cm across. Imilac, Augusta Victoria, Antofagasta Province, Antofagasta, Chile. Macovich collection; Mark Mauthner photo.

S-a descoperit că un meteorit care a aterizat în Somalia conține două minerale nemaivăzute până acum pe Pământ.

Este poate greu de imaginat că există minerale în Univers care nu se găsesc în mod natural pe Pământ, dar recent oamenii de știință au tăiat un meteorit foarte mare și au găsit două minerale în interior care nu se găsesc pe planeta noastră. Piatră spațială a fost identificată pe Pământ în El Ali, Somalia, în 2020.

Cele două noi minerale au fost descoperite în interiorul unei felii de 2,5 uncii scoasă din meteoritul principal. Oamenii de știință au numit aceste minerale ca elaliit (după meteoritul însuși) și elkinstantonit (după Lindy Elkins-Tanton, directorul general al Arizona State University Interplanetary Initiative). Descoperirea este semnificativă, deoarece ar putea ajuta să ne învețe mai multe despre formarea sistemului solar.

„De câte ori găsiți un mineral nou, înseamnă că toate condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, a spus Chris Herd de la Universitatea din Alberta. „În acest meteorit special avem două minerale descrise oficial, care sunt noi pentru știință”.

Lucrările privind studiul noilor minerale rămân în desfășurare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com


Lasă un comentariu