Ceva extraordinar s-a întâmplat cu Soarele: o coloană de plasmă de peste 200.000 de km a ieşit din polul sudic al astrului nostru


Un fenomen neobișnuit tocmai a fost văzut pe Soare: ceva uriaș iese din coroana solară la polul sudic al Soarelui. Trebuie remarcat faptul că erupțiile solare nu au loc aproape niciodată în această locație a astrului nostru. Explozia surprinsă în imagine este un semn că Soarele este în pragul fazei celei mai active: maximul solar. Fenomenul rar s-a produs în timpul unei erupții solare dintr-o pată solară situată în apropierea polului sudic al Soarelui. O coloană gigantică de gaz sau plasmă a fost lansată în spațiul cosmic, ridicându-se la 200.000 kilometri deasupra suprafeței stelei noastre. Plasma s-a desprins apoi de la suprafață și a zburat în spațiu sub forma unei ejecții de masă coronală (CME).

Procesul a fost surprins de astrofotograful Eduardo Schaberger Pupo. Imaginea a fost făcută înainte ca coloana de plasmă să se desprindă de suprafața solară. Schaberger Pupo a explicat: „Coloana de plasmă rezultată a fost atât de mare încât a trebuit să repoziționez camera pentru a potrivi obiectul în cadru”.

Unicitatea acestei explozii constă în faptul că a avut loc într-un loc foarte neobișnuit: la polul sud al Soarelui. Cele mai multe explozii ale petelor solare au loc la sau în jurul ecuatorului stelei noastre, lângă polii magnetici, unde câmpul magnetic este cel mai puternic. Datorită locației erupției, ejecția de masă coronală nu a fost îndreptată către Pământ sau alte planete din sistemul solar. Experții cred că această erupție neobișnuită se datorează a ceea ce știința cunoaște drept filamentul de coronă polară: este o buclă de magnetism care se rotește în jurul polilor magnetici ai Soarelui.

Coloana de plasmă expulzată de erupție este cunoscută sub numele de proeminență coronară polară. Aceste proeminențe sunt frecvente în timpul maximului solar, care este cea mai activă fază a ciclului solar de 11 ani. În această fază, buclele de magnetism sunt strânse ca un laț în jurul polilor. Când aceste bucle se comprimă, ele „îneacă” câmpurile magnetice din apropiere, crescând probabilitatea exploziilor. Potrivit experților, maximul solar va avea loc în următoarele luni, mai devreme decât se aștepta. Prin urmare, este posibil să vedem mai multe fenomene ca acesta sau Pământul să fie lovit de furtuni geomagnetice cu intensitate și frecvență mai mare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO