Chimiştii americani sunt şocaţi de toxicitatea substanţelor folosite în forajul gazelor de şist! Atenţie Chevron ce faceţi în România!


fracturare geologicaExploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice (tehnologia pe care Chevron o implemnetează deja în România) este una foarte periculoasă. Nu doar că produce cutremure (vezi articolul din 2013 – Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării produce cutremure – aşa crede Societatea Geologică din Arkansas (SUA)! Asta ne dorim la noi în ţară?), dar în proces se folosesc şi substanţe chimice extrem de periculoase, aşa cum aflăm de pe site-ul oficial al Societăţii Americane de Chimie – acs.org, într-un articol publicat pe 13 august 2014.

La începutul lui august 2014, oamenii de ştiinţă de la Societatea Americană de Chimie au prezentat o cercetare revoluţionară privind pericolele potențiale ale fracţionării hidraulice. Este vorba de o echipă de cercetători de la Lawrence Berkeley National Laboratory și Universitatea Pacific, condusă de dr. William Stringfellow. Rezultatele studiului au exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe ingrediente folosite în procesul controversat de foraj. Oamenii de ştiinţă spun că foarte puţine lucruri se ştiu despre efectele asupra mediului ale celor aproape 200 de substanțe chimice folosite pentru a elibera gazele de şist din pământ. Nu se ştie absolut nimic (ce efecte au asupra sănătăţii şi mediului) despre aproximativ o treime dintre compuși. Dar, despre opt dintre substanţele chimice se ştie cu siguranţă că ele sunt toxice pentru mamifere.

Fracţionarea hidraulică implică injectarea de înaltă presiune a milioane de litri de apă, amestecată cu aditivi chimici, în formațiunile de rocă subterană, la mare adâncime, ceea ce face posibilă extragerea de petrol şi gaze. Companiile petroliere implicate în acest proces insistă asupra faptului că procesul este sigur, în ciuda lipsei unor studii privind efectele pe termen lung asupra oamenilor și planetei.

Deşi unele substanţe chimice s-au dovedit a nu fi toxice pentru oameni şi mamifere, totuşi, doar pentru pentru faptul că ele sunt comestibile sau biodegradabile nu înseamnă că acestea pot fi ușor eliminate. Dr. William Stringfellow chiar spune în raport: Nu poți lua un camion de îngheţată şi să-l arunci pe canalul de scurgere, chiar dacă îngheţata e biodegradabilă.

Pe de altă parte, cel mai îngrijorător îl reprezintă faptul că echipa de oameni de ştiinţă a identificat opt substanțe, inclusiv biocide, care sunt periculoase, fiind deosebit de toxice pentru mamifere. Există o serie de substanțe chimice, cum ar fi inhibitorii de coroziune și biocide, în special, care sunt utilizate în concentrații suficient de mari, ce ar putea avea efecte negative, a spus Stringfellow. În plus, cercetarea a constatat că există puține informații cu privire la toxicitatea și proprietățile fizice și chimice a cel puțin o treime din substanţele folosite în fracţionare.

De asemenea, există temeri că aceste substanţe chimice ar putea afecta apa de băut din zonele în care are loc acest proces. Într-un studiu guvernamental publicat în ianuarie 2014 de către Institutul Naţional de Sănătate a Mediului (vezi AICI raportul), s-a constatat că în locurile unde au loc fracţionarea hidraulică creşte cu 30% riscul ca bebeluşii să aibă defecte fizice la naştere.

În aceste condiţii, mă mir cum acest proces geologic mai este legal în multe ţări din lume, printre care şi în România…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO