Petele solare vin şi pleacă, dar, în ultima vreme ele aproape că au dispărut. Iar absenţa lor îi fac pe oamenii de ştiinţă să se întrebe dacă aceasta nu este calmul dinaintea furtunii, o mare furtună solară, anunţă cotidianul The Washington Post. De secole întregi, astronomii au înregistrat aceste pete pe suprafaţa solară, care dispar în câteva zile, săptămâni sau luni. Ca urmare a eforturilor lor, acum ştim că aceste pete solare apar şi dispar în cicluri, odată la 11 ani. Dar, în ultimii doi ani, petele solare aproape că au dispărut de tot. Absenţa lor, cea mai lungă în ultimii 100 de ani, i-au luat prin surprindere pe specialişti. „Acest lucru n-am mai văzut vreodată”, a declarat David Hathaway, un fizician la Centrul Spaţial NASA Marshall din Huntsville, Alaska (SUA).
O armată de telescoape se află îndreptate în acest moment spre Soare. Rezultatele preliminare arată faptul că atât petele solare, cât şi alte indicii, demonstrează faptul că activitatea magnetică solară se diminuează şi că Soarele chiar se contractă. Aşadar, ceva profund se întâmplă în interiorul Soarelui. Dar marea întrebare este: CE?
Una din ipoteze previzonează că absenţa petelor solare în ultima perioadă poate duce la furtuni solare gigantice, ce pot elibera energii de miliarde de ori mai mari decât o bombă atomică. Există temeri că aceste explozii gigantice ar putea provoca prăpăd pe Pământ şi pune în discuţie din nou rolul Soarelui în schimbările climatice.
Petele solare reprezintă nişte „ferestre” în miezul magnetic al Soarelui. Ele se formează atunci când unde gigantice de magnetism, generate în interiorul Soarelui, cresc şi explodează la suprafaţă, apărând ca un fel de gaură întunecată. Apariţia petelor solare arată schimbările din interiorul Soarelui. Atunci când numărul petelor solare scade, la sfârşitul ciclului de 11 ani, furtunile solare iau sfârşit, iar totul devine mult mai calm. Dar, „minimul solar” nu durează prea mult. După 1 an de zile, atât petele solare, cât şi furtunile, cresc din nou, până când îşi ating maximul.
Ceea ce este interesant la ultimul ciclu îl reprezintă faptul că a luat sfârşit în anul 2007, aşa că, după 1 an de zile de calm, ar fi trebuit să apară din nou primele pete solare. Dar iată că suntem în 2010, iar petele solare nu mai reapar, decât extrem de puţine. Ce se va întâmpla? Când vor reapăra, va exista o explozie solară devastatoare, cred unii astrofizicieni.
Lipsa petelor solare influenţează şi clima Pământului, ceea ce „pune pe tuşă” teoriile privind schimbarea climatică datorită „efectului gazelor de seră”. De exemplu, Michael Lockwood, profesor de fizica mediului la Universitatea Reading din Anglia, crede că iarna deosebit de rece din Europa lui 2009/2010 s-a datorat unei activităţi solare mai reduse. El a studiat datele climatice înregistrate în Europa din 1650 în prezent, şi a ajuns la concluzia că iernile europene mult mai severe apar ca urmare a unei activităţi solare scăzute. Aceasta se potriveşte ideii că activitatea solară dă naştere la mici schimbări la nivel climatic global, dar la efecte substanţiale la nivel regional.