Cei mai mulţi dintre oameni nu doresc să-şi cunoască viitorul, indiferent dacă el e pozitiv sau negativ


În ciuda popularității horoscoapelor, cei mai mulți dintre oameni nu doresc cu adevărat să-şi cunoască viitorul, sugerează un nou studiu făcut în Europa. Asta e valabil mai ales în cazul unor evenimente viitoare negative, cum ar fi decesul persoanei.

Cercetarea, care a realizat studii pe mai mult de 2.000 de adulţi din Germania şi Spania, a constatat că între 85 până la 90% dintre participanţi au declarat că nu ar dori să ştie despre anumite evenimente viitoare negative din viața lor, iar 40-70% au declarat că nu ar dori să știe despre anumite evenimente viitoare pozitive. Doar 1% dintre participanţi au spus că sunt interesaţi întotdeauna despre ceea ce le rezervă viitorul.

Cercetătorii au emis ipoteza că oamenii aleg „ignoranța deliberată”, deoarece ei anticipează că vor regreta cunoașterea răspunsului. Prin alegerea faptului de a nu şti nimic despre evenimentele viitoare, oamenii pot evita sentimentele de regret. Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care au ales „ignoranța deliberată” au o probabilitate mai mare de a evita riscurile. Totuşi, oamenii de ştiinţă recunosc că nu știu dacă rezultatele pot fi generalizate pentru alte evenimente din viață, sau dacă aceleași rezultate vor fi găsite la alţi oameni din alte țări.

Sursa (traducerea şi adaptarea): livescience.com


Lasă un comentariu