Cinci modalităţi incredibile cu ajutorul cărora am putea călători în timp! De la găurile de vierme până la animaţia suspendată…


calatorii in timpV-aţi întrebat vreodată cum aţi putea călători în timp? Dacă da, atunci să ştiţi că nu sunteţi singurii, căci numeroși oameni de știință sunt de asemenea preocupați de această idee, unii făcând chiar și câteva experimente pentru a-şi dovedi teoriile.

1. Viteza

Acesta este, probabil, cel mai pragmatic mod pentru a trece de bariera timpului. Teoria relativității speciale a lui Einstein demonstrează că de fiecare dată când călătoriți la viteze apropiate de viteza luminii, timpul încetinește în contrast cu lumea exterioară. Nu e doar o teorie, deoarece măsurătorile speciale au fost deja efectuate. Cu ajutorul a două ceasuri atomice, unul la bordul unui avion cu reacție și celălalt staționar pe Pământ, fizicienii au dovedit că ceasul în mișcare a mers mai lent, din cauza vitezei de deplasare a aeronavei.

Într-un viitor nu prea îndepărtat poate vom atinge viteza luminii, căci dacă o aeronavă ar merge cu 90% din viteza luminii, atunci timpul pe aeronavă ar fi de 2,6 ori mai lent decât ar fi pe Pământ. Desigur, dacă am mări și mai mult viteza, timp ar încetini și mai mult.

2. Gravitaţia

Aceasta este, de asemenea, inspirată din studiile lui Einstein. Conform teoriei relativității generale, cu cât gravitaţia este mai intensă, cu atât timpul se mișcă mai lent. De exemplu, dacă ar fi să ne deplasăm spre centrul planetei noastre, forța gravitațională ar crește, ceea ce face ca timpul să treacă mai lent decât ar fi pe suprafața Pământului. Acest efect a fost măsurat. În 2010, fizicienii de la Institutul de Standarde şi Tehnologie al Statelor Unite (NIST) au pus două ceasuri atomice unele peste celelaltele, cu o distanţă de 33 de centimetri între ele, dovedind că există o mică diferență între ele în ceea ce priveşte timpul măsurat. Ceasul de mai sus a mers mai repede, deoarece forța gravitațională a fost mai mică, în timp ce ceasul de mai jos a experimentat o întârziere faţă de primul.

Dar cum am putea călători în viitor, folosind această metodă? Avem nevoie doar de o gravitaţie extrem de puternică, cea care se găseşte în jurul unei găuri negre. Ori de câte ori ne apropiem de gaura neagră, timpul se va scurge mai lent, dar acest lucru este prea riscant pentru moment, oamenii de știință nefiind încă în stare să determine ce se află dincolo de ea. În orice caz, dacă am avea tehnologia pentru a pătrunde în gaura neagră (cea mai apropiată fiind la 3.000 de ani-lumină depărtare) modificarea obţinută a timpului ar fi cu mult mai mare decât cea obţinută prin orbitarea găurii negre.

3. Stază (animaţie suspendată)

Acum vorbim despre o modalitate mai realistă de a realiza călătoria în timp, dacă luăm în considerare mijloacele noastre actuale tehnologice. Spre deosebire de strategiile menționate mai sus, animația suspendată va încetini temporar percepția timpului prin scăderea treptată sau oprirea proceselor corpului, pentru ca acestea să fie reluate la o dată ulterioară. Aşadar, decât să urmărim timpul, nu mai bine îl aşteptăm?

Sporii de bacterii sunt renumiţi pentru capacitatea lor de a supraviețui timp de milioane de ani printr-un fel de animație suspendată, până când sunt îndeplinite condițiile necesare vieţii. În acel moment, ei vor reporni metabolismele încă o dată.

Un alt exemplu vine din regnul animal, acolo unde urșii și veverițele pot încetini metabolismul lor, în timp ce ei hibernează, reducând drastic cerințele celulelor lor atunci când vine vorba de hrană și oxigen. Dar, sunt oamenii capabili să facă același lucru?

4. Găurile de vierme

Deoarece Universul este atât de vast, el permite anumite scurtături prin spațiu-timp, astfel încât să poată fi vizitat mai repede. Gaura de vierme acționează ca o punte între două puncte diferite din Univers, oferind rapid o călătorie cosmică, prin miliarde de ani lumină. Numeroși oameni de știință, printre care Stephen Hawking, cred că găurile de vierme apar în mod continuu în jurul nostru, dar la o scară cuantică, care este mult mai mică decât mărimea atomilor.

Pentru ca gaura de vierme să fie viabilă pentru oameni, trebuie să găsim o cale pentru a pătrunde în ea, iar ea să fie la dimensiunea noastră.

5. Lumina

Această idee a fost dezvoltată de fizicianul american Ron Mallet; el arată faptul că am putea folosi un cilindru rotativ de lumină care să se rotească în spațiu-timp. La acest moment, orice s-ar afla in interiorul vortexului de lumină ar trebui, teoretic, să fie aspirat în spațiu și timp, similar cu o bulă care apare într-o ceaşcă de cafea, după ce amestecaţi bine cu linguriţa. Un astfel de experiment ar putea permite accesul la călătoria în timp, dar timpul ar putea să se desfăşoare altfel, ceea ce înseamnă că am putea ajunge fie în viitor sau în trecut. După ce a publicat teoria sa în 2000, Mallet a încercat să strângă fondurile necesare pentru a aduce conceptul la realitate.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO