Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Fizicienii vor să se folosească de teoria noilor unde gravitaţionale descoperite pentru a călători în timp! Vor reuşi?


calatorie in timp gravitatieKip Thorne, co-fondator al LIGO, instrumentul care a detectat recent undele gravitaţionale ale lui Einstein, declara la conferinţa de presă urmată acestui mare eveniment din domeniul fizicii următoarele: „Nu cred că detectarea undelor gravitaționale ne va aduce mai aproape de a face călătoria în timp”.

Dar David Spergel, fizician si şeful Departamentului de astronomie si astrofizică de la Universitatea Princeton, crede că da. Spergel admite că va exista o cale lungă de parcurs înainte ca omul să înțeleagă posibilitatea călătoriei în timp, dar crede că acest lucru nu este imposibil. „Există încă o mulțime de „DACĂ” acolo, începând cu existența unor particule de masă negative şi a găurilor de vierme stabile, însă ecuațiile relativității generale, care ne indică existenţa găurilor negre, ce pot fi dovedite cu experimentul LIGO, ne spun că este posibilă călătoria în timp”, a declarat el pentru site-ul „Daily Beast”.

Einstein explică gravitația ca produs al masei ce manipulează ţesătura spațio-temporară. Aceste concepte (spaţiul şi timpul) sunt inseparabile. Asemenea unei mingi de bowling așezate în mijlocul unei trambuline, găurile negre sunt obiecte masive care pot deforma spațiul şi timpul. Orice (să zicem, o minge de golf) se apropie de o gaură neagră (minge de bowling) devine mai rapid, pentru că acolo ţesătura spaţio-temporară devine cea mai deformată.

Dacă s-au putut dovedi găurile negre, dar şi undele gravitaţionale (ce sunt asemenea unor valuri create într-un lac atunci când aruncăm o piatră în apă), atunci conform teoriei lui Einstein, poate exista şi călătoria în timp. Cu cât este mai mare deformarea spațio-temporară, cu atât punctul A, de pe o parte a găurii negre, se apropie mai mult de punctul Z, de pe cealaltă parte a găurii negre. Teoretic, gravitaţia poate fi atât de intensă în jurul unei găuri negre supermasive încât punctele A și Z să se poată atinge.

Pentru ca să fie posibilă călătoria în timp, trebuie ca traiectoriile prin ţesătura spaţio-temporară să fie curbate destul astfel încât ele să se întoarcă de unde au pornit – iar acest lucru e posibil prin câmpuri gravitaţionale puternice care deformează spaţiul şi timpul. Dacă aceste câmpuri gravitaţionale sunt extrem de puternice, atunci există căi prin ţesătura spaţio-temporară deformată care se intersectează cu ele însele la diferite momente, ceea ce înseamnă că am putea călători pe o cale ce uneşte punctele din viitor cu cele din trecut.


Lasă un comentariu