În România există o mulţime de comori descoperite sau nedescoperite încă. Una din comorile cele mai misterioase, despre care am mai vorbit în anii trecuţi, este comoara lui Decebal, celebru rege al dacilor. Se crede că aceasta ar fi ascunsă undeva în râul Strei, în judeţul Hunedoara (citiţi mai multe în acest articol: Fabuloasa comoară a lui Decebal a existat vreodată? Dacă da, ea se află în judeţul Hunedoara, undeva pe râul Strei…)
O altă comoară misterioasă ascunsă în România, dar mai puţin cunoscută, este cea cu numele de „comoara de argint a Mariei Tereza”. Maria Tereza (1717-1780) a fost conducătoarea Imperiului Habsburgic, care conţinea şi actualul Banat românesc. Acolo se află şi peştera Izverna, situată în nordul judeţului Mehedinţi; în această peşteră se presupune că s-ar ascunde o fabuloasă comoară de argint a Mariei Tereza.
Din peşteră izvoreşte o apă extrem de bună… dar oare de ce ea este atât de bună? Precum se ştie, unde este mult argint apa este foarte curată, plată şi bună de băut.
Imediat după revoluţie, în primele luni din 1990, în zonă a sosit cu echipa sa de scafandri celebrul Jacques-Yves Cousteau, care a stat zile bune aici. Permisiunea de a cerceta peştera era semnată personal de primul-ministru de atunci, Petre Roman. Culmea este că niciun român, fie autoritate, fie localnic, nu a avut voie să stea lângă francezi. Ce-au cercetat acolo francezii? Au descoperit celebra comoară?