Secretul râului fierbinte din jungla amazoniană! Cum e posibil să existe aşa ceva!? E unic în lume…


raul fierbinteTimp de secole, localnicii din Peru au vorbit despre un râu din pădurea amazoniană, care este atât de fierbinte încât te poate ucide. Conform legendei, conchistadorii spanioli s-au aventurat în pădurile tropicale în căutare de aur, iar puținii oameni care au revenit au povestit despre șerpi mâncători de oameni şi râuri extrem de fierbinţi.

Pentru geologul peruvian Andres Ruzo, mitul acesta l-a fascinat încă din copilărie. Aşa că el s-a întrebat dacă acest râu nu ar putea să existe; experții cu care el a vorbit i-au răspuns unanim: Nu! Nu există râuri fierbinţi, iar dacă ar exista, ei ar trebui asociaţi cu vulcani, iar în partea respectivă a ţării nu există vulcani activi. Însă mătuşa lui Ruzo i-a confirmat existenţa râului, spunând că îl văzuse cu ochii ei. Aşa că în 2011, Ruzo a urcat cu mătuşa lui în pădurea amazoniană şi a văzut şi el faimosul râu fierbinte. Şi cu adevărat clocotea: „Când am văzut acest lucru, am luat imediat temperatura apei. Temperatura medie a râului era de 86 de grade Celsius, nu chiar la punctul de fierbere, dar destul de aproape. Acest râu nu e o legendă”, a declarat geologul.

E adevărat că în lume mai există izvoare fierbinţi şi bazine termale naturale, care ajung la asemenea temperaturi, dar râul fierbinte din jungla amazoniană este unic din lume, pentru că se întinde pe o distanţă extrem de mare, de 6,24 de kilometri, având până la 25 de metri lăţime şi 6 metri adâncime. Iar cel mai apropiat vulcan se află la o distanţă de 700 de kilometri până la cel mai apropiat vulcan, aşa că temperatura sa ridicată nu are aproape nicio explicaţie.

Pentru a afla secretul, geologul Ruzo, cu sprijinul lui National Geographic, a studiat timp de 5 ani secretul râului fierbinte din pădurea amazoniană. Astfel, el a ajuns la concluzia că nu Soarele încălzeşte râul, făcându-l atât de fierbinte, ci faptul că el este alimentat cu o mulţime de izvoare termale subterane.

Şi mai interesant îl reprezintă faptul că Ruzo a lucrat cu doi biologi, care au descoperit că în râu, dar şi în jurul râului, trăiesc noi specii capabile să supravieţuiască căldurii insuportabile pentru oameni. E adevărat că au existat şi câteva cazuri care au înotat în râul fierbinte, dar asta numai după ploi, atunci când temperatura apei râului se mai domoleşte. De cele mai multe ori, localnicii folosesc apa râului pentru gătit.

Sursa: Science Alert.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock