Pasărea Sakkara, cel mai uluitor artefact din Egiptul antic! Existenţa ei dovedeşte că vechii egiptenii puteau zbura cu avioane în urmă cu mii de ani! Cum e posibil aşa ceva!?


pasarea SakkaraPiramidele și alte artefacte din Egiptul antic continuă să-i entuziasmeze pe arheologi, dar este posibil ca egiptenii antici să fi avut avioane? Sau alte obiecte de zbor avansate?

O sculptură din lemn, datând din secolul al 3-lea î.Hr., a fost găsită într-un mormânt din Sakkara/Saqqara (Egipt) în 1898. Acesta a fost clasificată ca o pasăre și a fost plasată împreună cu alte sculpturi de păsări la Muzeul din Cairo, până când Dr. Khalil Messiha, un medic și egiptolog, a văzut artefactul în 1969 și şi-a dat seama că arăta ca un model de avion.

Profesorul emerit de inginerie mecanică de la Universitatea din Houston, John H. Lienhard, dă următoarele explicaţii referitoare la acest artefact:

„Celelalte păsări au picioare. Acesta nu are niciun picior. Celelalte păsări au pictate pene. Acesta nu are aşa ceva. Celelalte păsări au cozi orizontale, ca o pasăre reală. Acest model ciudat de lemn are o cârmă verticală. Se poate vedea, de asemenea, că aripa are o secțiune transversală. Totul este corect din punct de vedere aerodinamic. Sunt prea multe detalii ca totul să fie doar o coincidenţă”. Unii consideră că ceea ce pare a fi cârma verticală a unui avion reprezintă de fapt o coadă răsucită, așa cum apare ea la păsările care împodobesc templul Khonsu.

Fratele Dr. Messiha, inginer de zbor, a făcut o reproducere în mare a modelului și a reuşit să zboare cu succes. Q.e.d.! Lienhard a remarcat faptul că secolul 3 î.Hr. a fost un moment de mare ingeniozitate. El a scris: „Nimeni nu ar fi putut ajunge atât de aproape de forma reală a unui aparat de zbor, fără să fi transpus totul pe o scară mai mare. Acest mic model de lemn ar fi putut cu greu exista dacă cineva nu ar fi lucrat cu modele mari, chiar capabile de a transporta oameni.”

Dacă pasărea Sakkara reprezintă o încercare reală, sau chiar una de succes, pentru construirea unei aeronave, rămâne un mare mister.


Lasă un comentariu