Vechii egipteni făceau călătorii regulate tocmai până în Australia? O mare enigmă a istoriei…


Există multe indicii că vechii egipteni au vizitat în trecutul îndepărtat tocmai continentul Australiei! Cele mai noi descoperiri indică faptul că, de câteva mii de ani, continentul din emisfera sudică primeşte vizite din cu totul alte regiuni. Şi anume din Egipt, ţara faraonilor de pe Nil.

Din anii ’50 ai secolului al XlX-lea, colonişti şi fermierii dezgropau mereu artefacte, ce proveneau neîndoielnic din Orientul Apropiat – din Palestina, Fenicia şi mai ales din Egipt. În anul 1966, fermierul Dai Berry a dat în timp ce ara peste o statuetă cu format grosolan, ce reprezenta cu siguranţă un idol. Această statuie, aflată astăzi într-o vitrină din Muzeul de Istorie Naţională din Gympie, are asemănări clare cu zeul egiptean Thot, reprezentat în vechea dinastie — până în circa 1000 î.Hr. – de obicei sub formă de maimuţă. Thot era zeul erudiţiei şi scribul zeilor.

Există destule indicii că egiptenii de pe timpul faraonilor veneau în îndepărtata Australie. În mina de cărbune de la Mareeba, s-a dezgropat o statuetă a zeului egiptean Aton, ce poate fi atribuită din punct de vedere stilistic vechiului imperiu egiptean (circa 2620-2100 î.Hr.). La nord de Cooktown au fost descoperite ilustraţiile unui car de luptă şi a unui disc solar, iar în 1912, muncitorii din Gordenvale au găsit un monolit cu muchii tăioase, pe care era reprezentat un Rammboot egiptean antic.

În regiunea Caims, la nord de Queensland, cresc sălbatic plante de lotus şi papirus, care au fost descoperite de coloniştii albi abia în secolul al XlX-lea. Însă lotusul şi papirusul – aşa cum poate confirma orice botanist – nu aparţin florei naturale a Australiei. În districtul Central Kimberley, aborigenii utilizează rituri caracteristice de mumificare, ce se aseamănă uluitor de mult cu cele practicate în timpul celei de-a 21-a dinastii egiptene.

Cercetătorul, autorul şi realizatorul de filme australian, Paul White, a descoperit la mijlocul anilor ’90, în partea de nord-est a regiunii New South Wales, hieroglife scrise pe pereţi de stâncă, de o neîndoielnică origine egipteană.

Aşadar… de unde ştiau vechii egipteni de existenţa Australiei?


Lasă un comentariu