În ziarul “România liberă” din 7 iunie 1994 a apărut un articol cu adevărat uluitor: „Omul din Boxgrave – cel mai bătrân european are 500.000 ani”. Ştirea pare senzaţională, dar nu este conformă cu adevărul. N-ar fi rău să mai ascultăm şi alte informaţii, nu numai cele difuzate de mass-media oficială internaţională…
Astfel, în “România liberă’’ din 27 iunie 1983, pagina 6, a fost publicat articolul „Cel mai vechi om din Europa’’, în care se menţionează că “paleontologii spanioli au identificat, într-un sat din provincia Grenada, rămăşiţele unui hominid, denumit «omul de Orce» (după numele localităţii unde a fost descoperit), a fost situat ca vârstă între homo habilis şi homo erectus. estimându-se că a trăit într-o perioadă cuprinsă între 900.000 şi 1.600.000 ani în urmă. Cele mai vechi rămăşiţe ale unui hominid descoperite în Europa datau de 700.000 ani”. Deci, “The Times” poate afla acum că spaniolul „om de Orce” este mult mai bătrân decât englezul Boxgrave…
La această ştire, mai trebuie să adăugăm descoperirea cu adevărat senzaţională de la Bugiuleşti, judeţul Vâlcea, în punctul Valea lui Grăunceanu, unde a fost descoperit un variat material osteologic din perioada numită villafranchian (etaj geocronologic al perioadei cuaternare, cu vechime de 1,7-1,9 milioane ani). Datorită marelui savant român Dardu Nicolaescu-Plopşor, a fost descoperit şi un os de hominid, cu aceeaşi vechime, stabilită cu carbon C-14, care a căpătat denumirea de Austroloantro-pus Olteniensis. După “părerea unor specialişti, modul de spargere a oaselor în punctul Grăunceanu ar indica o activitate intenţionată a unorhominide care, în lipsa pietrei, au folosit osul ca unelte”.
În concluzie, cel mai bătrân european a fost român (oltean) şi are între 1,7 şi 1,9 milioane de ani vechime…